Verdens største solcelleproducent i store problemer

Den kinesiske producent af solceller Suntech, der er børsnoteret i New York, er havnet i en uvis situation, efter at obligationer, som selskabet havde brugt som sikkerhed for nye lån, nu viser sig aldrig at have eksisteret.

Foto: Colourbox

Kun Kinas lokale myndigheder kan redde selskabet nu, lyder det.

De amerikanske investorer har fuldstændig mistet tilliden til Suntech efter, at selskabet i denne uge har meddelt, at eksistensen af de tyske obligationer for op mod 4,2 mia. kr. (560 mio. euro), som et associeret selskab havde stillet som sikkerhed for lån, ikke kunne verificeres, skriver Bloomberg News.

Hvem skulle købe?

Suntechs meddelte i april i forbindelse med selskabets årsrapport, at den har et signifikant arbejdskapitalunderskud, og at selskabet har brug for flere midler for ikke at gå konkurs. Derfor var planen at frasælge sin ejerandel på 80 pct. i det europæiske datterselskab Global Solar Fund, men efter en granskning af datterselskabet, er det kommet frem, at en stor beholdning af tyske obligationer, som Suntech i 2010 brugte som sikkerhed for at opnå lån hos China Development Bank, formentlig aldrig har eksisteret.

- Selskabet kan på ingen måde sælge flere aktier. Hvem er det lige der gider købe dem, lyder det spørgende fra analytiker hos Maxim Group Aaron Chew ifølge Bloomberg News. Aaron Chew valgte, som følge af begivenhedernes udvikling at sænke sit kursmål på Suntech til 0 dollar fra tidligere 0,5 dollar.

Suntechs aktiekurs toppede i 2007 i 82 dollar. Onsdag dykkede aktien 10,6 pct. i den ordinære handel for derefter at stige 7,9 pct. i eftermarkedet til en lukkekurs på 1,09 dollar. Selskabets aktier har derfor mistet næsten 99 pct. af deres værdi siden toppen i 2007.

- Den kinesiske regering vil orkestrere en eller anden form for redning, sandsynligvis fra et statsejet selskab. Kina ønsker ikke at se Suntech falde helt sammen, men det er ikke en bæredygtig forretning lige nu. Selskabet er ikke solvent, hvorfor det har brug for en restrukturering, udtaler Aaron Chew.

Læs også
Top job