Ekspert: Manipulation bliver opdaget

Der skal ikke ses på bilag, men i stedet på kommunikationen mellem bankerne.

Cibor-renten bør fremover udregnes ved at tage den europæiske interbank-rente, Euribor, og derefter lade de danske banker komme med et tillæg. Dermed skal bankerne begrunde, hvorfor de indberetter anderledes end Euribor, mener Lars Krull. COLOURBOX.COM

Glem alt om regnedrenge, der sætter sig godt til rette i et dunkelt kontor i seks af landets største banker for at gennemgå bunker af dokumenter, mens de febrilsk taster på deres medbragte lommeregnere i et forsøg på at finde ud af, om bankerne har fastsat Cibor-renten for højt.

Myndighederne kan nemlig ikke komme efter en bank, der er med i Cibor-samarbejdet, fordi den har indberettet højere rentesatser end andre banker. Sådan lyder vurderingen fra Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.

"Man kan ikke sige, at der er noget, der hedder rigtigt og forkert med hensyn til indberetningerne, for der er ikke noget i vejen for, at én bank kan indberette en rente på 6 pct., mens én anden indberetter en rente på 2 pct.," siger seniorrådgiveren til epn.dk.

Skal se på kommunikationen

På baggrund af mediernes afdækning af den danske referencerente henover sommeren har erhvervsminister Ole Sohn (SF) besluttet, at det skal undersøges, om Cibor-renten har været fastsat for højt.

For at få det afklaret, skal myndighederne se, om bankerne har aftalt at indberette renter, der ligger tæt op ad hinanden, mener Lars Krull.

"Konkurrencemyndighederne kan gå ind og se, om der har været kommunikation imellem bankerne, men nu er undersøgelsen blevet bebudet, så myndighederne er ved at være lidt sent ude. Jeg kan dog ikke forestille mig, at nogen bank har haft en interesse i at manipulere med renten, for det vil altid blive opdaget, og det vil koste så meget troværdighed at banken er færdig," siger han til epn.dk.

Det vigtigste formål med undersøgelsen af Cibor-renten er dog, at der fremadrettet kan etableres et system, så der ikke kan opstå mistillid til renten, mener Lars Krull.

Høj rente

I begyndelsen af juli sendte storbanken SEB en analyse på gaden, der skabte stor usikkerhed om fastsættelsen af renten. Analysen viste nemlig, at renten lå højere end i eurozonen.

Tidligere blev Cibor-renten fastsat gennem den pris, som bankerne kunne låne penge af hinanden til, men siden finanskrisen skyllede ind over den finansielle sektor, har markedet nærmest været ikke-eksisterende. Derfor er indberetningerne baseret på, hvad den enkelte bank er villig til at låne ud for til en såkaldt prime-bank. Altså den mest solide bank, man kan forestille sig.

"Jeg kan ikke komme med en forklaring på, hvorfor rentespændet er større i Danmark. Men det kan være fordi, bankerne har den samme opfattelse af, hvad en prime-bank er," siger Lars Krull til epn.dk.

BRANCHENYT
Læs også