0

Supercomputer snart klar til smartphones

Den vandt over Jeopardy-mester. Nu er den på vej til lommen.

Supercomputeren Watson slog i 2011 de to amerikanske mestre i Jeopardy, Ken Jennings (tv) og Brad Rutter. Foto: Seth Wenig/AP

Supercomputeren Watson, der var i stand til at vinde over den amerikanske Jeopardy-mester i kategorierne amerikansk popkultur og historie, vil inden alt for længe være at finde i smartphone-version, idet energien som Watson sluger, falder drastisk i takt med videreudviklingen af computeren, lyder det fra IBM, som brugte fire år på udviklingen af den første version af Watson.

IBM’s vicedirektør for innovation Bernie Meryerson forestiller sig, at Watson kan udvikles til at blive en super-version af Apples stemmestyrede personlige assistent Siri, skriver Bloomberg News.

Svar der kan bruges

Eksempelvis påtænker IBM, at en landmand vil kunne spørge Watson, om hvornår han skal så sine majsmarker, og inden for et par sekunder vil han få et svar, som er baseret på hans eksakte lokalitets informationer, historiske data og videnskabelige studier.

Den næste version af supercomputeren, som er under udvikling kaldes Watson 2.0, og den vil være så energieffektiv, at den vil kunne inkluderes i smartphones og tabletcomputere.

- Energien, som det kræver at holde Watson i gang, falder som en sten. En dag vil vi have nem adgang til en fantastisk maskine med en global vidensdatabase, udtaler Bernie Meyerson.

Fra penge til kræft

Lige nu benyttes Watson af blandt andre Citigroup, hvor den bearbejder finansielle data, mens at selskabet WellPoint benytter Watson til at gennemgå kræftsygomsinformationer.

IBM håber at kunne generere milliarder i omsætning ved at lade flere virksomheder benytte sig af Watson, som har sit nervecenter i et serverrum i New York, hvor 10 rækker af IBMs store servere giver Watson en ydeevne, der svare til 6.000 normale computere.

Den nuværende version af Watson kræver alt for meget energi til at kunne bruges i smartphones, og Watson mangler lige nu også tillære sig en masse grundlæggende ting for at blive en troværdig assistent, mens at der også skal tilføres stemme- og billedgenkendelsessystem.

IBM retter imidlertid også Watson 2.0 mod erhvervskunder fremfor privatsegmentet, og IBM har fortsat mange udviklingsopgaver foran sig før Watson 2.0 kan bruges kommercielt.

BRANCHENYT
Læs også