Kendt musikkæde er gået konkurs

Landsdækkende forhandler af musik og film har drejet nøglen om.

Ejerne bag butikskæden T.P. Musik Marked valgte fredag at begære forretningen konkurs ved Sø- og Handelsretten.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt af selskabets direktør, Anni Pape, mandag.

"Vi beklager dybt overfor vores medarbejdere, vores mange trofaste kunder, samarbejdspartnere og leverandører i ind- og udland. Ikke mindst er vi er meget kede af, at vores mange dygtige medarbejdere, der har arbejdet hårdt for at kunne yde kunderne den service og professionalisme, som vi er kendt for, er blevet fritstillet," lyder det fra Anni Pape.

T.P. Musik Marked sælger musik, film og computerspil fra 11 butikker. De fleste ligger i og omkring hovedstaden, men kæden har også butikker i Aarhus og Aalborg.

Kører videre i nyt selskab

Ifølge Anni Pape skal konkursen bane vejen for at føre en del af forretningen videre i en ny konstruktion.

Således er der allerede stiftet et nyt selskab, T.P. Musik & Film, der med udgangspunkt i butikken på Gl. Kongevej i København skal drive et mindre antal  specialforretninger videre.

Sø- og Handelsretten har udpeget Per Hald fra advokatfirmaet Brandt og Lauritzen til kurator.

Han oplyser til DR Nyheder, at tre af butikkerne er solgt fra konkursboet, og at der arbejdes på at redde flere af de i alt 11 butikker.

De tre butikker holder åbent mandag, mens de øvrige butikker har været lukket siden lørdag.

Foruden de genopstående fysiske butikker i T.P. Musik & Film vil den nye forretning også tilbyde salg af digitalt musik på via www.tpmusik.dk.

Cd-salg under pres

Det er en presset branche, som T.P. Musik Marked har opereret i, og som T.P. Musik & Film skal forsøge at skabe sig en ny tilværelse i.

Især salget af fysiske musik-cd'er er under hårdt pres af fremadstormende online-aktører som bl.a. Apples iTunes og streaming-tjenesterne Spotify og Wimp.

Således er den digitale andel af det samlede danske musiksalg gået fra 8,8 pct. i 2007 til 39,1 pct. i 2011 viser de seneste tal fra musikselskabernes brancheorganisation, IFPI.

I samme periode er det samlede danske salg af musik faldet fra 616 mio. kr. i 2007 til 420 mio. kr. i fjor.

Eskalerende underskud

Det da også netop brancheudviklingen, der ligger til grund for konkursbegæringen, fremgår det af pressemeddelelsen fra Anni Pape.

"Årsagen til konkursen er de markante ændringer i markedet de seneste år, der betyder, at en stadig stigende del af salget af musik og film til private foregår via downloads og internetsalg. Det har fået salget af cd'er og dvd'er i almindeligt detail til at dale meget voldsomt," lyder det.

De økonomiske udfordringer fremgår i al tydelighed i de seneste årsregnskaber fra T.P. Musik Marked.

De seneste tre år har således budt på eskalerende underskud.

I 2009 kom selskabet ud med et underskud på 2,7 mio. kr. Det var vokset til et minus på 4,9 mio. kr. i 2010 og i fjor var det vokset til et dundrende underskud på 12,2 mio. kr.

Begyndte i 1977

T.P. Musik Marked startede som et postordrefirma i oktober 1977 med salg af grammofonplader og kassettebånd.

Et par måneder senere åbnede selskabet sin første fysiske butik. Butik nummer to kom først til i 1988, men så gik det også slag i slag.

T.P. Musik Marked blev ved at vokse frem til 2006, hvor virksomheden drev 17 butikker.

De seneste år har ejerne bag butikskæden været nødt til at lukke en god håndfuld af de mindste butikker, mens forretningen i stigende omfang er blevet koncentreret i færre, men større butikker.

Udviklingen i det danske musiksalg 2007-2011:

  2007 2008 2009 2010 2011
Samlet musiksalg (mio. kr.) 616 557 535 467 420
Digital musiksalg (mio. kr.) 54 104 123 139 164
Digital andel af samlet salg 8,8 pct. 18,7 pct. 23,0 pct. 29,8 pct. 39,1 pct.

Kilde: Rapporten "Musikselskaber 2011" fra IFPI

Læs også
Top job