EU-chef: Vi får Europas forenede stater

Det mener EU-Kommissionens formand Manuel Barroso.

EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Hvis den hårdt trængte fælleseuropæiske valuta, euroen, skal reddes ender EU som en føderation, altså Europas svar på USA.

Det gjorde EU-Kommissionens formand Manuel Barroso endnu engang klart under et interview med den amerikanske tv-station CNN.

"En europæisk føderation er uundgåelig, hvis vi vil beholde euroen, for en valuta afhænger af landenes soliditet, troværdigheden af dens institutioner og den politiske konstruktion bag," sagde han under interviewet.

Borgerne betaler prisen

Eurozonen bevæger sig allerede i dag mod en føderation. Den Europæiske Centralbank (ECB) vil opkøbe statsobligationer i kriseramte lande, der opfylder visse krav, den sidste forhindring for en redningsfond er blevet ryddet af vejen og nu er en bankunion, hvor ECB skal føre kontrol med 6.000 banker, kommet på bordet.

Bankunionen har herhjemme medført krav om folkeafstemning med den begrundelse, at der er tale om suverænitetsafgivelse. Bankunionen vil dog være en klar fordel, mener Manuel Barroso.

"Lige nu betaler borgerne i Europa en stor regning, fordi vi ikke har en bankunion."

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også