Find lyspunkterne på boligmarkedet

Man skal lede for at finde dem, men de er der - lyspunkterne på boligmarkedet.

Boligmarkedet er fortsat trængt, men der er lyspunkter.

Mange af de næsten 62.822 danskere, der har en bolig til salg, ved det. Ikke alene er det svært at sælge, det er også svært at få den rigtige pris.

Boligmarkedet har det ikke godt og har ikke haft det længe. Og selv de meddelelser, der sendes ud fra realkreditbranchen og dens aktører har trods en ofte positiv overskrift et noget negativt indhold.

Det er også tilfældet med den boligmarkedsstatistik, som Realkreditrådet netop har sendt udmed overskriften: "Positive takter på boligmarkedet." For den dækker over, at parcelhuspriserne er faldet med 6,4 pct. og ejerlejlighedspriserne med 5,4 pct. i forhold til sidste år.

Statistikken har medført en lang række pressemeddelelser fra realkreditbranchen, og epn.dk har besluttet sig for kun at lede efter lyspunkterne, og de kommer her:

Hvad med priserne?

Først priserne. Her noterer Realkreditådet, at priserne på parcelhuse er steget fra 1. til 2. kvartal. Huse i Vest- og Sydsjælland er steget med 5,2 pct., huse i Østjylland, Fyn og København med over 3 pct. I Østsjælland og Nordjylland er priserne steget henholdsvis 1,4 og 1,1 pct.

I Realkredit Danmark, der er en af de store aktører på boligmarkedet, hæfter man sig ikke så meget ved prisstigningerne, men mere ved forskellen på udbuds- og budpriser. Altså hvor meget tror sælgerne, de skal have, og hvor meget vil køberne betale. Her er der godt nyt.

"Kløften mellem køber og sælger blev mindsket i 2. kvartal. Salgsprisen for det gennemsnitlige parcelhus lå 12,6 pct. under første udbudspris i 2. kvartal mod omkring 14 pct. i de to foregående kvartaler," oplyser Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

For ejerlejlighederne er afstanden skrumpet fra 10,5 til 8,9 pct. og for fritidshuse fra 18,9 til 17 pct.

"Det er i sig selv positivt for markedet, at afstanden mellem køber og sælger er skrumpet. Men vi kommer ikke udenom, at kløften stadig er betragtelig," mener Christian Hilligsøe Heinig.

Størst nedslag gives i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Gentofte. Nedslaget er ca. 500.000 kr. Men det har den logiske forklaring, at her er priserne også højst, og der er med andre ord mere at give nedslag af. Mindste nedslag gives i billige kommuner som Skive, Tønder og Lemvig. I Lemvig er tallet 69.580 kr.

Se tallene her:

Hvad med handelstiden?

Handelstiderne er fortsat lange, viser boligmarkedsstatistikken. Den gennemsnitlige handelstid er 216 dage for parcelhuse, 169 dage for ejerlejligheder og 319 dage for sommerhuse.

Men her glæder Realkreditrådet sig over, at handelstiderne er faldet i forhold til 1. kvartal. Det gælder ikke mindst ejerlejligheder, hvor handelstiderne er faldet 17 dage. Gør man det op i pct. er der tale om et fald på hele 9,1 pct.

Hvad med handlerne?

Antallet af handler er også steget ikke mindst i København, hvor der er langet 18 pct. flere ejerlejligheder over disken. For landet som helhed er stigningen 8,4 pct.

Der er også solgt 13 pct. flere parcelhuse i København. For landet som helhed er der tale om et fald, men trods det finder Realkreditrådet igen noget positivt. Antallet af handler ligger højere end i både 4. kvartal 2011 og 1. kvartal 2012.

Ser man på fritidshusene, ser det anderledes positivt ud. Med 1.317 handler i 2. kvartal er antallet af handler steget 22 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Så alt i alt tillader Realkreditrådet sig at udtrykke "forsigtig optimsme" for boligmarkedet.

BRANCHENYT
Læs også