Dobbelt rentebonus til boligejerne

Der er gode rentenyheder til boligejerne på kort sigt.

Der er fortsat frit valg på alle hylder, når man skal vælge boliglån i dag, men det fortsætter ikke evigt. Illustration: epn

Uanset hvilket boliglån, man har valgt, er der grund til at glæde sig.

Boligejere med flekslån behøver ikke frygte voldsomme rentestigninger de næste to år.

Boligejere med obligationslån kan glæde sig over, at kursen på de lange obligationer vil falde, så de kan konvertere lodret.

I Nordea har man efter de seneste nyheder fra den europæiske og den amerikanske centralbank netop justeret sin renteprognose. Vi nærmer os det, analytikerne kalder en "normaltilstand" på rentemarkedet.

Ekstremt lave niveauer

"De renteniveauer, vi har haft det seneste stykke tid, har været ekstreme, så det er naturligt, at renterne stiger igen. Det bliver ikke et voldsomt skifte, det bliver en glidende overgang," siger senioranalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen, til epn.dk.

De renteniveauer, vi har haft det seneste stykke tid, har været ekstreme, så det er naturligt, at renterne stiger igen.

Jan Størup Nielsen, senioranalytiker, Nordea

Samme holdning har seniorstrateg Ib Fredslund Madsen i Jyske Bank.

"Vi er stadig i et lavrentemiljø, men det er helt naturligt, at de historisk lave renter ikke kan vare ved. Og det skal vi være glade for. De lave renter er et sygdomstegn for samfundsøkonomien," siger Ib Fredslund Madsen til epn.dk.

Nordea har netop justeret sin renteprognose lidt opad. Men der er stor forskel på de korte og de lange renter. De korte renter styres i høj grad af pengepolitikken i centralbankerne. Den lange rente styres i højere grad af investorernes forventninger til inflation.

Forventning om inflation

Og der er ved at brede sig en forventning om inflation, siger Jan Størup Nielsen.

"Der er ikke meget tvivl om, at den korte rente holdes nede af den ekstremt lempelige pengepolitik, men vi forventer mere inflation, og det vil påvirke de lange renter."

Det sidste er godt nyt for de boligejere, der allerede har et 30-årigt obligationslån på 3 eller 3,5 pct. For ifølge prognosen kan de skære en stor luns af deres restgæld allerede om ca. to år. En boligejer, der har lånt en mio. kr., kan således skære 150.000 af restgælden, en boligejer med et 3 pct. lån kan skære ca. 100.000 kr. af.

Det skyldes, at kursen på de to obligationer ventes at falde til henholdsvis 85 og 90.

Det er nu

"Vi har sagt det længe, og vi mener det virkelig. Det gælder om at udnytte det historisk lave renteniveau til at sikre sig på længere sigt. Og vi tror, det er nu," siger Jan Størup Nielsen.

I Nordea regner man med, at fleksrenten langsomt stiger. F1-renten står til at stige til 1,56 pct. i 2014, og selv om det er noget mere end nu, er det fortsat en ekstrem lav rente. F5-renten ventes at stige til knap 3 pct.

"Vi kan naturligvis ikke forudsige det nøjagtigt med en decimals nøjagtighed, men vi er ikke i tvivl om retningen," fastslår Jan Størup Nielsen.

Sådan ser renteprognosen ud:

Flekslån Rente: nu 31-12-2012 31-12-2013 31-12-2014
F1 0,28 0,43 0,77 1,56
F3 0,88 1,11 1,56 2,35
F5 1,45 1,90 2,34 2,94
Obligationslån Kurs: nu      
3,5 pct. 2044 98,4 98,0 94,3 90,2
3,0 pct. 2044 95,1 94,5 90,2 85,8

Kilde: Nordea

BRANCHENYT
Læs også