Tæt på stop for solcellefest

Inden årsskiftet kan stikket til opsætning af de mange solcelleanlæg blive trukket.

Man skønner, at der ved årets udgang vil være etableret 30.000 nye solcelleanlæg på danske tage. Arkivfoto: JP

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fastslår nu, det er »helt åbenlyst«, at de nuværende regler for private solcelleanlæg har spillet fallit.

De seneste måneder har salget af solcelleanlæg til private boligejere nået nye højder.

I juni var forventningen, at der ved årets udgang vil være 25.000 anlæg rundt om på tagene i villakvartererne. I dag lyder meldingen på 30.000 anlæg.

Mindre støtte

Martin Lidegaard forklarer bl.a. udviklingen med, at prisen på solcellepaneler er raslet ned. Et forhold der vil smitte af på de fremtidige støtteregler, hvis det står til ministeren.

»Hensigten er løbende at justere støtten til solceller i takt med, at solceller bliver billigere,« siger Martin Lidegaard om det indgreb, som mange aktører i solcellebranchen anser for at være en realitet inden årsskiftet.

»Når jeg taler med kunder, der spørger, hvad de skal gøre, svarer jeg: Uanset hvad I gør, skal I se at få det gjort inden den 31. december,« siger Lars Riise, partner i Deloitte og ekspert i investeringer i solcelleanlæg.

Uvished

Et tværministerielt udvalg med deltagelse af Finansministeriet, Skatteministeriet og Klima- og Energiministeriet arbejder allerede på højtryk for at skrue et udkast til en ny ordning for private solcelleanlæg sammen.

Foreløbig er ministeren dog tavs om, hvad der er i vente, og hvornår indgrebet kommer.

Men Martin Lidegaard lover, at målet med de kommende rammebetingelser er at skabe en langsigtet støtteordning, der rækker frem til 2020.

Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt slår fast, at man er klar til at se på et indgreb. Betingelsen er blot, at et indgreb ikke vil ramme eksisterende ejere af et solcelleanlæg.

LINK: Se, hvor i Danmark, der etableres flest solcelleanlæg

  • Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.
  • Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her
BRANCHENYT
Læs også