Stop for solcellefest efter efterårsferien

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afslører nu, at solcelle-branchen og husejerne kun er få uger fra et indgreb.

»Jeg vil nu tage en dialog med partierne bag energiforliget. Efter efterårsferien kommer jeg med et konkret forslag til en justering af ordningen,« siger Martin Lidegaard.

Selv om tæppet nu trækkes til side for ændringer, er der ingen grund til panik, lyder det.

Ingen tilbagevirkende kraft

»De, der har investeret i solceller, kan dog sove helt roligt om natten. Vi kommer ikke til at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft. Men fra det øjeblik et nyt forslag er fremlagt, vil ordningen være ændret,« siger ministeren.

Han vil ikke løfte sløret for, hvad regeringen har i tankerne på solcelle-fronten. Omvendt forsøger Martin Lidegaard ikke skjul på, at de nye regler vil betyde, at der blandt fremtidige ejere af solcelle-anlæg vil være nogle, der vil få mindre i tilskud end i dag.

"Passende tilskud"

»Vi skal indrette støtten, så der fremover bliver et passende tilskud fra staten. I dag støtter vi solceller med 1,60 kr. pr. kilowatt-time (kWh), mens vind kun får omkring en femtedel,« siger Martin Lidegaard og peger på, at de nuværende regler tegner til en årlig lussing for statskassen på 2 mia. kr. om året.

»Så vi kan ikke fortsætte uden ændringer. Jeg vil gerne støtte sol, men jeg skal også sikre, at en grøn omstilling sker så billigt som muligt,« siger Martin Lidegaard.

Kraftig vækst i solcelle-anlæg

Ved indgangen til 2012 var der opstillet omkring 3.000 private solcelleanlæg.

For få uger siden viste nye tal, at salget styrede mod 27.000 solgte anlæg i indeværende år.

Samtidig pegede Dansk Energi på, at de titusindvis af solcelle-anlæg årligt ventes at producere 135 mio. kilowatt-timer (kWh) svarende til, at statskassen står til at miste mere end 200 mio. kr. om året i tabte elafgifter, forskellige tariffer og moms.

Læs hele historien fredag i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Læs også
Top job