Heathrow kan miste sin ene landingsbane

Debatten raser i London om en mulig ny lufthavn som supplement til Heathrow.

Heathrow er British Airways' hub - en lufthavn som benyttes til transfers. Kirsty Wigglesworth

Londons lufthavn Heathrow kan blive nødt til at skære den ene af sine to landingsbaner fra.

Sådan lyder det fra Daniel Moylan, der er hyret af Londons borgmester, Boris Johnson, til at arbejde for en ny London-lufthavn som supplement til Heathrow.

Det skriver The Telegraph.

Thames Estuary Airport

Der er tæt på fuld kapacitetsudnyttelse i Heathrow, og eksperter, politikere og flyselskaber vil derfor gerne enten udvide den eller bygge et supplement for at følge med efterspørgslen.

Borgmester Johnson går ind for at bygge en ny lufthavn ved Thames Estuary - flodmundingen, hvor Themsens vand møder Nordsøen - omtalt som Thames Estuary Airport.

Londons lufthavne

British Airways vil blive

British Airways er derimod ikke interesseret i en ny lufthavn, der ifølge beregninger vil koste omkring 50 mia. pund eller 461 mia. kr..

"Den eneste måde du finansielt kan gøre det til en succes er, hvis du bygger den og som en del af det lukker Heathrow. Hvis du lader Heathrow forblive åben og bygger en ny lufthavn, så bliver vi i Heathrow," har adm. dir. for International Airlines Group, der ejer British Airways, tidligere sagt.

Tre landingsbaner

Daniel Moylan, der står i spidsen for borgmesterens gruppe af fortalere for en ny lufthavn, mener derimod, at det økonomisk kan lade sig gøre ved at lukke den ene landingsbane i Heathrow.

En ny rapport fra den britiske tænketank Policy Exchange har konkluderet, at Storbritannien er nødt til at bygge en lufthavn med fire landingsbaner vest for eller nord for hovedstaden.

I rapporten står der, at det også er en mulighed at udvide Heathrow med en tredje landingsbane. Derimod støttede tænketanken ikke ideen om en ny lufthavn ved Thames Estuary øst for London.

Det skriver Reuters.

Venter på rapport

En rapport om måderne, hvorpå kapaciteten i det sydøstlige England kan udvides, ventes færdig i sommeren 2015.

Ifølge Boris Johnson kan en ny lufthavn være klar i år 2030.

Der er fem lufthavne i London herunder Stansted og Heathrow, som er verdens tredje mest travle lufthavn.

BRANCHENYT
Læs også