Solceller kan forringe husets værdi

Solceller kan skæmme i en sådan grad, at huset bliver mindre værd.

Tænk på husets arkitektur og æstetik, før du opsætter solceller, råder Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Foto: Erica Heyckendorff / Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur Tænk på husets arkitektur og æstetik, før du opsætter solceller, råder Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Foto: Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur advarer boligejerne om ukritisk af opsætte solceller uden at tænke på husets æstetiske udtryk. Foto: Mogens Victor Andersen/ Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Elmåleren løber baglæns. Få en elregning på 0 kr. og et hus, der bliver mere værd.

Løfterne er mange, når der skal sælges solcelleanlæg, og de danske boligejere har i den grad taget solcellerne til sig.

Ifølge en opgørelse fra Bolius - boligejernes videncenter - er der foreløbig i år kommet 17.000 nye private solcelleanlæg til, så der nu er flere end 20.000 i Danmark. Og der monteres stadig solcelleanlæg på villaer og sommerhuse.

Hvad sker der med værdien?

Men samtidig er der kritiske røster, der advarer mod, at vi alle plastrer vores huse til med solceller.

En af dem er Karen Margrethe Olsen, næstformand i Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur samt lokalformand for Bevaringsforeningen for Præstø og omegn.

"Vi går selvfølgelig ind for vedvarende energi, men boligejere bør tænke sig godt om, før de lægger solceller på taget. Der er groft sagt ingen huse, der bliver pænere af at få solceller på taget, og hvad sker der så med husets værdi? Solcelleanlægge anskaffes typisk af hensyn til skattefradrag og nettomålerordningen,” siger Karen Margrethe Olsen.

"Problemet er måske mindre, når det drejer sig om nyt byggeri, fordi solcellerne så tænkes ind i byggeriet. Men i eksisterende byggeri, og især når det gælder bevaringsværdige bygninger, bør man undlade at lægge solceller på taget. Det er tæt på umuligt at integrere solceller i bevaringsværdige bygninger. Her må man som boligejer tænke æstetisk, for solceller vil være et fremmedelement,” mener Karen Margrethe Olsen.

"Hvis etableringen af solcelleanlæg fortsætter i samme takt, vil vi opleve en markant ændring af vore boligers arkitektoniske udtryk. Desværre ikke til det bedre. Derfor er der i høj grad brug for omtanke og vejledning i at tænke arkitektur og æstetik ind i forløbet. Udgangspunktet bør være, at et hus bliver mere værd af en istandsættelse, mere værd ved et salg og mere værd at kikke på," tilføjer hun.

Andre muligheder

Hun opfordrer boligejerne til at tænke i andre placeringer, hvis de vil have solceller.

”Solcellerne kan måske placeres i haven, på carporten eller på et udhus. Desuden kan man overveje andre muligheder som jordvarme eller efterisolering. Det er et voldsomt indgreb at lægge solceller på taget af et hus,” siger Karen Margrethe Olsen.

Skal vi være elproducenter?

Samtidig er hun kritisk over for, at vi hver især skal være elproducenter.

”Er det overhovedet den bedste løsning samfundsmæssigt. Kunne solcellerne ikke udnyttes endnu bedre, hvis beboerne i en landsby gik sammen om at lægge solcellerne på taget af fabriksbygningerne i byens industrikvarter,” spørger hun.

Solceller på præstegårde

Samtidig er hun ekstra kritisk over for initiativer til at placere solceller på præstegårde.

”Lige nu har vi en sag i Roskilde Stift, der vil tilbyde menighedsrådene billige lån til opsætning af solcelleanlæg på præstegårdene. Det er en katastrofe for den enkelte præstegård, men også for det kulturmiljø, der omgiver præstegårdene. Vi har så mange smukke præstegårde, der vil blive voldsomt skæmmet af solceller," mener Karen Margrethe Olsen.

Foreningen har indkaldt til debatmøde om solceller på Fredericia Rådhus 25. oktober.

Lettere salg - i nogle tilfælde

Også blandt ejendomsmæglere er holdningen, at boligejere skal tænke sig godt om, før de eventuelt får installleret et solcelleanlæg på taget af deres hus.

”Energimæssigt er det godt for samfundet, og hvis en boligejer vil sælge eksempelvis et elopvarmet hus, vil det være en kæmpe fordel med et solcelleanlæg. Det vil give et nemmere og bedre salg, men det vil ikke nødvendigvis give en højere pris,” fortæller Torben Strøm, der er selvstændig privatmægler hos Nybolig i Haderslev samt næstformand i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Også han opfordrer husejerne til at tænke på husets æstetiske udtryk, inden de blot får monteret solceller, fordi der er udsigt til en mindre elregning.

Hvad siger køberne?

”Solcellepanelerne er blevet mindre og ikke så blanke, og jeg har faktisk set flotte solcelleanlæg, der passer fint til et sort tag. Men hvis man har rødt tegl på huset, bør man overveje om 40 sorte plader på taget nu også er den rigtige løsning. Det kunne måske få nogle løbere til at gå nogle skridt baglæns,” siger Torben Strøm.

”Jeg har fuld forståelse for, at husejere tænker på økonomien, men de bør også tænke på, om solcellerne pynter på taget. Når huset skal sælges, vil det være nogle andre blikke, der betragter huset, og de mulige købere bryder sig måske ikke om solceller,” tilføjer Torben Strøm.

Læs også
Top job