Tænk: Pas på bankens investeringsråd

Bankernes investeringsrådgivere er sælgere i stedet for rådgivere, lyder kritikken.

Du kan tabe mange penge ved at stole blindt på bankernes rådgivere, lyder det fra Forbrugerrådet. Modelfoto: Danske Bank

Stol ikke blindt på bankens investeringsrådgiver. Han eller hun anbefaler nemlig konsekvent de investeringer, som banken selv tjener mest på.

Sådan lyder den hårde dom fra Forbrugerrådets blad Tænk, der har testet investeringsrådgivere i de fem store pengeinstitutter Nordea, Jyske Bank, Danske Bank, Nykredit Bank og Sydbank.

Sydbank klarer sig bedst i testen foran Nykredit Bank, Jyske Bank, Nordea og Danske Bank.

Forskel på op til 18.000 kr.

Tænk Penge har testet investeringsrådgivning, og konklusionen er, at de gode råd kan være rigtigt dyre - for dig!

Testen er foretaget ved, at Tænk Penge har ladet en gruppe testpersoner ringe til bankerne og bede om råd til, hvordan de skulle investere deres opsparing.

Testpersonerne havde et beløb på 300.000 kr., som skulle investeres. I alle tilfælde var der med en investeringshorisont på syv år forskelle på mellem 10.000 og 18.000 kr. mellem bankens anbefaling og det billigste alternativ.

Hvis beløbet til investering havde været større, ville forskellene også have været større.

Salg i stedet for rådgivning

"Det er et problem, når bankernes anbefalinger bliver styret af provisionens størrelse frem for kundens behov. Det betyder, at de danske forbrugere hvert år betaler milliarder for meget for deres opsparing i investeringsbeviser," lyder det fra Troels Holmberg, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet.

Det grundlæggende problem er ifølge Forbrugerrådet, at bankerne modtager provisioner fra investeringsforeningerne, når de sælger deres produkter.

Fem råd fra Tænk
På baggrund af testen har Tænk Penge fem råd til dem, der vil investere:
  • Læs varedeklarationen på investeringsbeviserne.
  • Vurder omkostningerne – især ÅOP.
  • Høje omkostninger giver ikke nødvendigvis højt afkast.
  • Få det på skrift – hvis du skal klage.
  • Klag, hvis du har fået dårlig rådgivning

"Kernen i problemet er provisionerne. Bankerne anbefaler konsekvent investeringsbeviser, selv om mange økonomer mener, at man skal holde sig fra investeringsbeviser. Men yderligere anbefaler bankerne ikke de billigste investeringsbeviser, men dem de tjener mest på. Derfor er der tale om salg og ikke rådgivning. Det er et kæmpe problem, fordi stort set ingen forbrugere selv har den fornødne viden. De har netop brug for rådgivning, men rådgiverne ser ikke på kundens behov,"tilføjer Troels Holmberg.

Stop for provision

Derfor mener Forbrugerrådet, at der i Danmark skal sættes en stopper for provisionsstyret investeringsrådgivning, som det er sket i bl.a. Storbritannien og Australien.

"Hvis betalingen for rådgivningen alene kommer fra kunderne, har man som forbruger mulighed for at vurdere, om rådgivningen er pengene værd. Desuden vil det føre til større konkurrence, der kan gøre det billigere for forbrugerne," siger Troels Holmberg.

Glæde hos Sydbank

Over for Tænk Penge udtrykker Sydbank glæde over førstepladsen.

"Det er vi selvfølgelig tilfredse med, for det er noget, vi investerer mange ressourcer i. Vi arbejder systematisk med at uddanne vores investeringsrådgivere og foretager løbende interne kvalitetskontroller, så vi retter op med det samme, hvis vi opdager mangler i vores rådgivning,” fortæller afdelingschef i Sydbank, Steffen Ussing .

Danske Bank: Ikke retvisende

Omvendt mener man i Danske Bank, at undersøgelsen ikke er retvisende.

"Overordnet set mener vi ikke, at testen giver forbrugerne et retvisende billede af investeringsrådgivningen i Danske Bank samt den lovgivning, der relaterer sig hertil. Vi har selv været i stand til at fremfinde optagelserne af de to telefonsamtaler, og det er vores vurdering, at Danske Bank overholder lovgivningen på alle punkter og yder testpersonerne en god og grundig investeringsrådgivning," siger afdelingsdirektør i Danske Bank Christian Sand Kirk til Tænk Penge.

Læs også Tænks råd om investeringsbeviser.

Læs også