Demonstranter satte ild til Portugals statsbudget

I Lissabon brændte demonstranter en gigantisk datastick, der symboliserede næste års stramme finanslov.

Mandag aften i Lissabon satte demonstranter ild til en gigantisk datastick - et symbol på regeringens udkast til næste års statsbudget. Budgettet indeholder voldsomme skatteforhøjelser og nedskæringer.

Portugiserne kommer til at betale langt mere i skat næste år, end de har været vant til.

Samtidig er udsigterne for økonomien fortsat nedslående - også i 2013 vil det gældsplagede land befinde sig i en recession.

Finansiel atombombe

Trods store demonstrationer mod regeringens spareplaner rystede finansminister Vitor Gaspar ikke på hånden, da han mandag aften fremlagde et udkast til næste års statsbudget, der indeholder voldsomme skatteforhøjelser og besparelser.

Den socialistiske opposition mener, at tiltagene vil skabe endnu mere arbejdsløshed og sende økonomien ud i et frit fald. Budgettet betegnes som en 'finansiel atombombe'.

De internationale långivere kræver - som tilfældet også er med Grækenland - at Portugal nedbringer underskuddet på statsbudgettet, og budgettet er den eneste måde at opfylde kravet på ifølge finansministeren.

- Vi har intet spillerum, konstaterer Gaspar ifølge BBC.

Skattestigninger indbringer 4,3 mia. euro

Nogle af hans landsmænd har nok søgt trøst i portvinsflasken, da Casper meddelte, at den gennemsnitlige indkomstskat i 2013 vil stige endnu mere end i 2012: 13,2 procent mod 9,8 procent i år.

Samlet ventes skattestigningerne at indbringe 4,3 milliarder euro næste år.

Også de højst lønnede bliver ramt: Topskatten på 48 procent rammer nu indkomster over 80.000 mod omkring 160.000 euro tidligere.

Kritikere af regeringens mange tiltag taler om at få forlænget tidsfristen for at leve op til de internationale långiveres betingelser for at stille 78 milliarder euro til rådighed.

- Beder vi om mere tid, ender vi i et økonomisk gældsfængsel, siger Gaspar.

80 procent af forbedringerne på næste års statsbudget kommer fra højere skatter.

Offentlige ansatte fyres

Desuden bliver udgifterne barberet ned med yderligere 2,7 milliarder euro. Blandt andet ved at skille sig af med to procent af landets omkring 600.000 offentligt ansatte.

Ifølge Gasper vil budgettet nedbringe underskuddet til 4,5 procent i 2013. På sigt skal underskuddet på statsbudgettet ned under EU´s tærskel på 3,0 procent af bruttonationalproduktet.

Portugal gennemlever sin værste økonomiske krise siden 1970´erne med en arbejdsløshed på over 15 procent. Den skønnes at stige yderligere næste år.

BRANCHENYT
Læs også