0

Ekspert: Slut med uønsket tv

Streaming-tjenester som Netflix vil "revolutionere" vores måde at se tv på, mener ekspert.

I fremtiden vil de enkelte tv-serier og -programmer have deres egne apps, mener lektor Niels Brügger.  Foto: Wilfredo Lee/AP

I dag åbnede den amerikanske streaming-tjeneste Netflix for de danske forbrugere.

Begivenheden har været længe ventet, men Netflix er langt fra den eneste tjeneste, som tilbyder streaming af film og serier på nettet.

I de seneste år er flere tv-tjenester dukket op på nettet, og bare i dette efterår lancerer bl.a. YouSee og amerikanske HBO streaming-tjenester i Danmark.

Kan blive enden på tv-pakker

Spørger man Niels Brügger, leder af Center for Internetforskning på Aarhus Universitet, vil film- og streaming-tjenester komme til at "revolutionere" tv-sening i Danmark.

Mulighederne er til stede, for at tv-streaming kan udvikle sig eskplosivt hurtigt.

Niels Brügger, leder af Center for Internetforskning, Aarhus Universitet.

Taberne bliver formentlig tv-distributørerne og dvd-markedet, der ikke længere vil passe ind i danskernes tv-vaner, vurderer han.

"Distributører, der sælger tv i pakker, har gennem årtier kunnet lokke os til at købe en masse tv-stationer, som vi dybest set ikke gad at se. De bliver presset nu, og vi vil i stedet kunne købe apps, der hører til specifikke serier og programmer. Folk vil gå ud og købe de stumper, som de har lyst til at se," siger han.

Streaming for firstmovers

En af landets store tv-distributører, Stofa, medgiver, at udviklingen går væk fra de pakkeløsninger, som mange danskere har i dag.

Kommunikationschef Jesper Maack mener dog, at der er tale om en langsom udvikling, som ligger et stykke ude i fremtiden.

"Der bliver stadig set rigtig meget fjernsyn på flow-kanaler. Film- og streamingtjenester er ikke en kæmpe bølge, som vælter ind over danskerne og gør, at alle pludselig bruger dem. I første omgang er de tjenester til firstmoverne og dem, som bare ikke kan få film og serier nok," siger han.

Eksplosiv udvikling

Tv-distributørerne kan dog blive overrasket over, hvor hurtigt udskiftningen går, mener Niels Brügger fra Aarhus Universitet.

Han forklarer, at mange medier igennem historien har udviklet sig meget hurtigt efter en langsom opstartsperiode.

"Mulighederne er til stede, for at tv-streaming kan udvikle sig eksplosivt hurtigt. Man kan se på udbredelsen af smartphones og tablets, at det går hurtigere, end det har gjort med rigtig mange andre medier," siger han.

Her er nogle af filmtjenesterne i Danmark:

Netflix

Netflix er nu tiilgængelig i Danmark, og du betaler 79 kr. om måneden, for alt hvad du vil se.

Netflix tilbyder tusindvis af film og serier. Filmene er med danske undertekster, og nogle tegnefilm har også danske stemmer.

Tjenesten fungerer bl.a. på iPad, Android, PlayStation3, Nintendo Wii, AppleTV og Smart-tv.

HBO Nordic

HBO Nordic skulle være tilgængelig i Danmark i løbet af oktober til en fast pris på 79 kr. om måneden.

Den amerikanske tjeneste er kendt for serier som Sopranos, Sex and the City og Game of Thrones. Serierne vil kunne ses i Danmark et døgn efter, at de har været sendt i USA. Film sendes med danske undertekster, og der vil også være adgang til gamle serier.

HBO Nordic fungerer på iPad, iPhone, AppleTV, Android, PlayStation3, Smart-tv og Blu-ray-afspillere.

Viaplay

Viaplay har netop sat prisen for sin TV- og filmpakke ned fra 99 til 79 kr. om måneden. Hvis der også skal være adgang til sport, stiger prisen til 199 kr. om måneden.

Tjenesten giver dig adgang til TV3's univers. Hvis man har betalt for film, har man adgang til 1000 film, og derudover kan der lejes andre film for 24 kr. om måneden.

Viaplay fungerer på en lang række platforme som iPad, Iphone, Android, pc, Smart tv fra flere af de store tv-producenter samt mediecentre og Blu-ray-afspillere.

Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes streamingtjeneste, hvor du lan låne film over nettet i stedet for at gå på det lokale bibliotek. Tjenesten er gratis.

Filmstriben oplyser selv på hjemmesiden, at der lægges vægt på europæiske film og mere smalle film end de store blockbustere. Filmene udvælges ud fra begreber som kvalitet, alsidighed og aktualitet som foreskrevet i biblioteksloven.

Bibliotekstjenesten forsøger at udvælge det bedste inden for alle filmgenrer, men tjenesten har ikke aftaler med alle filmselskaber og producenter.

Teknikken fungerer via pc, hvor der skal være installeret Microsoft Silverlight. Desuden skal man have et brugernummer og en pinkode.

TDC Film

Hos TDC Film koster det typisk 29-49 kr. at leje en film. Men man skal være TDC-kunde i forvejen. Det vil sige, at man skal have et af produkerne TDC Tv, TDC HomeTrio, TDC HomeDuo eller TDC Bredbånd. Der er automatisk danske undertekster på filmene. Hos TDC Film kan der vælges mellem cirka 2.000 filmtitler.

TDC Film fungerer via dit tv, hvis du har en TDC-boks. Ellers skal du forbinde tv'et med din pc. Alternativt kan du vælge at se filmene på pc'en.

iTunes

Via iTunes kan du leje eller købe film, og der skal betales, for det du ser. Filmen skal downloades til din computer, før du kan se den.

Tjenesten fungerer også via AppleTV, iPad og iPhone.

DR NU

Tjenesten fra Danmarks Radio er betalt over medielicensen. DR NU tilbyder et katalog af DR-indhold, men langt fra alt. Der streames også live-tv fra alle DR-kanalerne.

Tjenesten fungerer både på pc og via webapps til iPad, iPhone og Android.

TV2 Play

Konkurrenten fra TV 2 har sin Play-tjeneste til 119 kr. om måneden. Skal der være sport med, stiger prisen til 189 kr. om måneden. Tjeneste tilbyder det, du har set på tv samt filmleje og livestreaming af alle TV 2-kanaler. Filmene leveres i et samarbejde med YouSee Cinema, og her er prisen 24 kr. per film.

TV2 Play fungerer på pc, iPad, iPhone og Windows Phone.

YouBio

YouSee-tjenesten er på vej, og prisen kendes endnu ikke.

Men YouSee oplyser på hjemmesiden, at man enten kan leje enkelte film eller tegne et abonnement til YouBio.

Tjenesten bliver tilgængelig på pc, tablets og smartphones samt på Smart-tv eller via en tv-boks.

CDON

CDON virker kun, når din pc er koblet til dit tv. Prisen er typisk 39 kr. per film.

BRANCHENYT
Læs også