Hver anden aktie købes af udlandet

Kursen på de største danske aktier stilles i højere grad i London end i København. Udenlandske børsmæglere står nu for over halvdelen af handlen på fondsbørsen.

Det er især de største selskaber i det såkaldte C20indeks som eksempelvis Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Vestas, der har interesse. Foto: Thomas Borberg

Danske aktier sælges og købes i stigende grad af udenlandske børsmæglere.

På kun 10 år har handlen med danske aktier nærmest gennemgået en globaliseringsrevolution. I 2002 stod udenlandske mæglere for knap 10 pct. af omsætningen på Københavns Fondsbørs. I dag er det mere end halvdelen, og alene i juni blev 62 pct. af alle aktietransaktioner foretaget af finanshuse med base uden for Danmark.

 Den store udenlandske interesse for danske værdipapirer sikrer bl.a. skarpere priser gennem en høj likviditet, som også kommer de private investorer til gode.

Det er især de største selskaber i det såkaldte C20indeks som eksempelvis Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Vestas, der har interesse.

Billigere og lettere

»Vi har nogle fantastiske selskaber i Danmark, som udlandet har fået øjnene op for.  Det skyldes givet også, at det er blevet både billigere og lettere for udenlandske børsmæglere at handle danske aktier, efter fondsbørsen først blev en del af OMX og siden Nasdaq,« siger børschef Bjørn Sibbern fra Nasdaq OMX Copenhagen, som Københavns Fondsbørs har heddet siden 2007.

Han har netop budt endnu en udenlandsk børsmægler velkommen som medlem. Det er en af USA's største banker, Citibank.

 Den store internationalisering betyder samtidig, at kurserne på de danske aktier i højere grad stilles i London end i København. Af samme grund er flere af de største selskaber begyndt at henlægge større præsentationer og kapitalmarkedsdage til London.

London trækker

Vestas præsenterede i en årrække sine regnskaber fra London, og både Coloplast og Tryg har holdt kapitalmarkedsdage i den britiske hovedstad. Dertil kommer, at alle de store selskaber tager på ”roadshows” til udlandet, hvor man mødes med investorerne for at præsentere sine regnskaber.

»Jeg mener ikke, at det er noget problem, men blot et udtryk for, at danske aktier er en attraktiv investeringsmulighed. Og så længe en stor del af den daglige omsætning i danske aktier genereres af udlændinge, har de selvsagt større indflydelse på kursudviklingen herhjemme,« siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank.

 Det er ikke kun selve handlen med de danske aktier, der er blevet globaliseret. Det gælder i lige så høj grad ejerskabet af aktierne. Ifølge Værdipapircentralen var udlandets ejerandel af danske aktier i sidste måned 46,9 pct. Og det har været en god forretning for de fleste  udenlandske investorer.

»Danske aktier har en fantastisk afkasthistorie, og C20-indekset er et af de indeks, der har klaret sig bedst i Europa. De generelle omkostninger ved at handle har været for nedadgående, og den yderligere likviditet har ført til en mindre spredning mellem købs- og salgspriserne, hvilket også kommer de private aktiekøbere til gode,« siger aktiestrateg Henrik Henriksen fra PFA.

Læs også