Endelig: Benzinprisen under 13 kr.

- Og der bliver den måske året ud, spår olieanalytiker.

Arkivfoto: Ole Lind

Så er der godt nyt til bilisterne.

Lørdag falder de store benzinselskabers såkaldte listepris på blyfri oktan 95 benzin med 8 øre til 12,99 kr. per liter.

Dermed vil listeprisen for første gang siden 13. juli være under 13 kr.

Og mandag kan bilisterne se frem til et yderligere fald til 12,93 kr. literen

Prisen toppede i september

Den nye listepris ligger dermed godt 1 kr. under den hidtil højeste listepris på 13,97 kr. Den listepris er fra 10. september i år. Følg de aktuelle og lokale benzinpriser hos FDM.

Også dieselprisen følger med ned. Her vil den nye listepris være 12,11 kr. per liter. Den hidtil højestel listepris på diesel er fra 20. august i år med 12,45 kr. per liter.

Gennemsnitspriserne for benzin og diesel har i år været henholdsvis 13,26 og 11,97 kr.

De nye listepriser på benzin og diesel ligger henholdsvis 4,1 og 4,5 pct. over priserne ved årets begyndelse.

Ingen entydig forklaring

Den lavere oliepris er ikke et resultat af en enkeltstående hændelse, vurderer olieanalytiker Peter Rasmussen fra Statoil.

"Nogle gange oplever vi, at en bestemt hændelse giver en pludselig stigning eller et fald i olieprisen. Men sådan er det ikke denne gang. Det er snarere et resultat af flere faktorer," siger Peter Rasmussen.

"Dollarskursen har været faldende over for den danske krone, og så er der måske tegn på, at Kina skal bruge lidt mindre olie, fordi vækst og produktion er ved at tage af," vurderer Peter Rasmussen.

Rigelig olie

Samtidig mener han, at nedlukningen af det britiske Buzzard-oliefelt i Nordsøen på grund af vedligeholdelse kan spille ind.

"Sådan en vedligeholdelse varer typisk seks uger, og nu er oliefeltet igen ved at være driftsklar. Men der har ikke været mangel på olie på grund af nedlukningen, og så er der måske lidt tvivl om, hvorvidt der nu er brug for olien. Det kan også have en afsmittende effekt," mener Peter Rasmussen.

Kan det holde året ud?

Hvor længe kan bilisterne så glæde sig over en lavere listepris?

"Det er svært at spå om, fordi Mellemøsten altid er en usikkerhedsfaktor. Men hvis vi slipper for specielle hændelser, vil jeg tro, at prisen kan holde sig på det nuværende niveau - og måske lidt lavere - resten af året," vurderer Peter Rasmussen.

Udsving i lokale priser

Uafhængigt af listeprisen kan der landet over være store prisforskelle på benzin- og dieselpriserne på grund af lokale konkurrenceforhold. Det betyder, at brændstoffet ofte kan købes væsentligt billigere end listepriserne.

Læs også