0

Fritz Schur har sat sig på kongeskibet

Erhvervsmanden og kammerherren Fritz Schur er så tæt på det danske kongehus, at han ikke bare nøjes med at komme som gæst på kongeskibet Dannebrog.

Fritz Schur ombord på Kongeskibet Dannebrog i august 2010. Foto: Jesper Sunesen/Polfoto

Fritz Schur har blandt andet selv haft gæster ombord på skibet.

Han har adskillige gange rejst sammen med sin gode ven prins Henrik og efterfølgende inviteret skibets besætning på middag i sit private hjem i Klampenborg.

Fritz Schurs færden på Dannebrog er usædvanlig og kan blive problematisk, mener Jon Bloch Skipper, der er cand. mag. i historie med speciale i det danske monarki.

Troværdighedsskabende

Han påpeger, at kongehuset skal være politisk neutralt, frigjort af økonomiske interesser og hævet over det almindelige samfund.

»Derfor kan det kan blive et problem, hvis der er nogen, som får en oplevelse af, at kongehuset hjælper Fritz Schur med at brande sig selv og fungere som en troværdighedsskabende faktor for ham," siger Jon Bloch Skipper.

Fritz Schur lægger ikke selv skjul på sit tætte forhold til kongehuset. Han har fortalt, at han rejser sammen med prins Henrik 30 til 40 dage om året. På hans skrivebord står der et indrammet foto af prinsen. I 2010 blev Fritz Schur udnævnt til kammerherre på prins Henriks fødselsdag i 2010.

Afviser køb af venskab

Før det havde han to gange betalt flere hundrede tusinde kroner for at prins Henrik kunne blive portrætteret af maleren Thomas Kluge.

Fritz Schur har ved en tidligere lejlighed afvist, at han har købt sig til venskabet med kongehuset.

»Jeg har glæden af at omgås en hel del af kongefamilien på et privat plan. Det har ikke noget at gøre med donationer til hverken det ene eller det andet,« har han sagt.

Fritz Schur har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.

Jyllands-Posten bragte i 2010 et stort portræt af Fritz Schur - læs det her.

Journalisterne Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg har sammen med journalist Hanne Sindbæk skrevet bogen "Kammerherrens nye klæder", der udkommer på tirsdag den 30. oktober.

Læs hele portrættet af Fritz Schur i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også