Vi elsker iværksættere, men vil ikke starte selv

Danmark er det land i verden, der anerkender iværksættere mest.

Nanna Petersson er én af de unge, der forsøger at stå på egne ben. Det gør hun med onlinebutikken Dressme.dk, Foto: Sisse Dupont

Danmark ligger helt i top, når det handler om at anerkende folk, som starter egen virksomhed.

En ny rapport fra EU viser, at 83 procent af de adspurgte danskerne er positive over for iværksættere, mens kun en enkelt procent  er negativt stemt over for dem.

"Det er utroligt positivt, at vi anerkender iværksætternes værdi for samfundet," siger Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Et paradoks

Selv om mange danskere overvejer at starte egen virksomhed, foretrækker vi dog et fast arbejde.

Det betyder, at Danmark indtager en mindre flatterende plads, når det handler om at foretrække livet som iværksætter frem for livet som lønmodtager. På dette punkt er det kun belgiere og slovakker, der ligger under danskerne.

"Det er så lidt af et paradoks, at de fleste af os foretrækker livet som lønmodtager. Paradokset deler vi med vores nordiske venner. Svenskere, finner, nordmænd, islændinge og danskere er ene i verden om i højere grad at overveje at blive iværksætter i forhold til reelt at foretrække livet som selvstændig. Vi vil populært sagt helst blive ved vores læst," siger Anders Hoffmann.

"Spørgsmålet er, om vores manglende lyst er et problem. Andre tal viser, at vi trods manglende lyst faktisk starter pænt mange nye virksomheder, og helt nye tal viser, at især de unge stormer frem. Udfordringen er i højere grad at skabe flere vækstvirksomheder," siger han.

Fokus på iværksættere

EU-rapporten er den hidtil mest omfattende og bygger på tal fra Gallup, som har spurgt 26.000 personer i 36 lande heraf 500 personer i Danmark.

Nye tal fra Erhvervsstyrelsen, at 8.677 danskere under 30 år i år har startet egen virksomhed, mens tallet i 2008 var 3.552.

Erhvervsstyrelsen sætter i uge 46 fokus på iværksættere.

BRANCHENYT
Læs også