0

7.400 nye solcelleanlæg i oktober

Tempoet i opsætningen får Dansk Energi til at advare boligejere mod at forhaste sig.

På landsplan er der i oktober hver dag - lørdage og søndage medregnet - blevet opsat 250 solcelleanlæg på 5,4 kW. Foto: Colourbox

De danske boligejere står stadig i kø for at få monteret solcelleanlæg.

Således er der ifølge Energinet.dk alene i oktober føjet yderligere 7.400 solcelleanlæg til de 30.000 anlæg, der i forvejen var sat op.

Et nyt højdepunkt

"Tallene fra Energinet.dk tyder på, at der i oktober kommer 40 megawatt produktionskapacitet til - 7.400 nye anlæg af 5,4 kW. Det er et nyt højdepunkt for opsætning af solceller i Danmark," siger Richard Schalburg. Han er forbrugerekspert hos Dansk Energi, der er interesseorganisation for elselskaberne.

"Det ser faktisk ud til, at en femtedel af regeringens ambition på 200 MW i 2020 er blevet sat op på danske tage alene i oktober.

Vi troede, at solcellesalget kørte i 6. gear hen over sommeren, men nu er tempoet markant højere, og elselskaberne kæmper for at følge med. Vi har medlemmer, som dagligt modtager flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end de gjorde i hele 2010," tilføjer han.

Taget kan blive utæt

Men det opskruede tempo får også Dansk Energi til at advarere boligejerne mod at forhaste sig, selv om regeringen har varslet ændringer i den såkaldte nettomålerordning. Den betyder populært sagt, at elmåleren løber baglæns, når et solcelleanlæg producerer mere strøm, end der forbruges.

"Vi har desværre set nogle sager,hvor solcelleanlæg er blevet monteret forkert, så taget faktisk er blevet utæt.

Når der er så travlt som i øjeblikket, kommer der nogle nye operatører på banen, og de har måske ikke alle den nødvendige viden om solceller og deres montering. Det kan blive kostbart, hvis solcelleanlægget monteres forkert. Derfor går vi ud med nogle gode råd til forbrugerne," siger Richard Schalburg.

Se på garanti og kvalitet

"Der er mange andre forhold end nettomålerordningen, som køberne skal være opmærksomme på. Boligejerne bør holde hovedet koldt og rådføre sig grundigt, selv om et politisk indgreb kan være på vej. Med det høje tempo i etableringen af solcelleanlæg er det ikke alle virksomheder, der har den samme solide erfaring med opsætningen," advarer Richard Schalburg.

"Forbrugerne bør vælge installatører, som har solid indsigt i at montere solceller, og samtidig skal de sikre sig, at både solceller og garantiordninger har en ordentlig kvalitet," tilføjer han.

Husk før opsætningen

 • Ifølge Dansk Energi bør man i forbindelse med opsætning af solcelleanlæg bl.a. huske:
 • Brug en certificeret installatør fra KSO-ordningen. De kan findes på www.kso-ordning.dk/.
 • Spørg ind til, hvor mange års erfaring potentielle leverandører har med opsætning af solceller.
 • Spørg efter garantien - hvem er solcellerne forsikret hos, og hvor lang er garantien på cellerne og på anlægget.
 • Spørg firmaet om den faglige uddannelse hos montørerne.
 • Tjek om dit forsikringsselskab dækker det installerede solcelleanlæg.
 • Overvej om leverandøren vil være i stand til at sikre, at garantien på solcellerne og anlægget kan overholdes om 10-15 år.
 • Bed om dokumentation for solcellernes holdbarhed og ydeevne.
 • Hvilken kvalitetssikring er der på, at anlæggene overholder løfterne om virkningsgrad og holdbarhed.
 • Spørg ind til drift- og vedligeholdelsesudgifter i anlæggets levetid. Hvis et solcelleanlæg holder i 30 år, vil anlæggets inverter skulle udskiftes 1-2 gange.
 • Tag højde for at solcellernes effektivitet falder lidt over tid, og elproduktionen derved bliver lidt mindre end i begyndelsen.
 • Husk alderen på dit tag. Skal taget skiftes inden for de kommende år, er det bedre at skifte taget, inden du opsætter solcelleanlægget.
 • Overvej om noget kaster skygge på dit tag, f.eks. træer der vokser sig større. Køb i så fald et anlæg der er godt til at håndtere delvis skygge.
 • Når økonomien skal beregnes, skal det være med en elpris uden abonnement, for det skal du betale under alle omstændigheder.

Det du behøver at vide!
Modtag nyhedsbrevet Briefing og få hurtigt og nemt overblik over dagens væsentligste nyheder fra erhvervslivet – håndplukket af vores redaktion.
BRANCHENYT
Læs også