Prisdyk på benzin breder sig

Benzinselskaber som Shell, Q8, Uno-X og OK har kopieret Statoils prishug på 80 øre.

FDM's prisværktøj afslører, at priserne for benzin- og diesel ligger omtrent 80 øre under listeprisen på masser af tankstationer landet over.

Mens konsekvenserne af Statoils beslutning om permanent at sænke benzinpriserne med 80 øre forplanter sig til resten af det danske benzinlandskab, kan forbrugerne glæde sig over udsigten til en pæn besparelse.

For en gennemsnitlig dansk bilist, der kører 20.000 kilometer om året i en bil, som kører 15 kilometer på en liter benzin, vil der være omtrent 1.000 kr. at spare.

Regnestykket er dog mere kompliceret end som så, fordi priserne netop har svinget meget i løbet af en dag og fra station til station. Sådan vil det formentlig fortsætte i et eller andet omfang.

Håber på mere konkurrence

Under alle omstændigheder glæder man sig hos bilisternes forening, FDM, over det nye tiltag.

"Det er en gamechanger, og vores håb er, at der fortsat vil være priskonkurrence. Tidligere var der op til 1,50 kr. mellem listeprisen og standerprisen, og nu bliver forskellen lavere, men vi håber, man stadig kan tanke den billigste benzin til nogenlunde samme pris, så det er maksprisen og dermed gennemsnitprisen, der bliver lavere," siger forbrugerøkonom hos FDM Allan Skytte Christensen til epn.dk.

Konkurrenterne i slipstrømmen

Kort efter, at Statoils beslutning blev kendt, gjorde konkurrenter som OK, Q8, Shell og Uno-X det klart, at de er nødt til at følge efter. Det kan torsdag ses af FDM's prisværktøj, der afslører, at priserne for benzin- og diesel ligger omtrent 80 øre under listeprisen på masser af tankstationer landet over. En liter 95 blyfri koster således omkring 11,90 kr., mens diesel mange steder lander på omkring de 11 kr.

"Vi følger med Statoil ned, ligesom vi vil fastholde prisforskellen til de ubemandede tankstationer. Modsat andre aktører i markedet har vi ikke kapitalstærke selskaber i ryggen, men jeg er overbevist om, at vi kan fastholde vores position," siger Jørgen Wisborg, adm. direktør for OK, i torsdagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten.

Er nødt til at gå med

Hos FDM er man spændt på at se konsekvenserne på langt sigt.

"Det er stadigvæk lidt tidligt at sige, hvordan det udvikler sig. Men konkurrenterne bliver jo nødt til at gå med. Tit og ofte er det små forskelle i listeprisen, der giver konkurrence, hvis stationerne ligger tæt op ad hinanden. Så 80 øre er virkelig meget," siger Allan Skytte Christensen.

Statoils mål med aktionen er at lægge priskrigen død ved at fjerne en stor del af bruttoavancen, så der er mindre at slås om. Det er samtidig håbet, at man kan tage morgenpresset af selskabets knap 400 tankstationer, der oplever af 30-40 pct. af salget ligger før kl. 10.

Nye anbefalinger

Hos FDM håber man ikke overraskende, at priskrigen varer ved, men man erkender, at det kan blive nødvendigt at ændre på anbefalingerne til landets bilister.

"Vi har tidligere haft ret klare anbefalinger om ikke at tanke klokken 10 og i timerne efter, så skulle man i hvert fald se sig for. Vi har også anbefalet ikke tanke på motorveje, men det er måske noget, vi nu må moderere," siger Allan Skytte Christensen.

Diesel-priserne falder fredag med 6 øre til 11,13 kr., mens benzinpriserne stiger med 3 øre.

Læs også
Top job