8.455 boliger forsvundet fra markedet

Udbuddet af boliger er dykket markant i år. Rift om lejlighederne i storbyerne.

Der står i dag 60.249 ejerboliger til salg i Danmark, og det er et fald på 8.455 boliger svarende til 12,3 pct. i forhold til for et år siden. Foto: Colourbox.com

Der er fortsat færre og færre danskere, der sætter boligen til salg.

Det viser den seneste statistik fra Realkreditrådet.

Der står i dag 60.249 ejerboliger til salg i Danmark, og det er et fald på 8.455 boliger svarende til 12,3 pct. i forhold til for et år siden.

Boligudbuddet

Udbuddet af boliger til salg fordeler sig på 41.358 parcel- og rækkehuse, 7.332 ejerlejligheder og 11.559 fritidshuse.

Liggetiderne for parcel- og rækkehuse var i oktober i gennemsnit 305 dage. For ejerlejligheder 214 dage og 405 dage for fritidshuse.

I forhold til for et år siden er liggetiden for parcel- og rækkehuse steget med 12,1 pct. For fritidshuse er liggetiden steget med 16,4 pct. mens liggetiden for ejerlejligheder er faldet med 5,4 pct.

Boligudbuddet er dermed faldet 10 måneder i streg, og ikke siden august 2010 har der været så få boliger til salg. Det skal ses i lyset af, at der i sommeren 2011 var omtrent 70.000 boliger til salg.

Særligt interessant er det, at boligudbuddet for ejerlejligheder er faldet 30 pct.

Intet entydigt svar

Spørgsmålet er nu, hvor disse mange boliger er blevet af.

"Svaret er ikke helt entydigt, idet der er tale om en kombination. Der er dog ingen tvivl om, at mange opgiver at sælge deres bolig, men et faktum er også, at vi ser flere handler.

Det store fald i ejerlejlighederne drives især af flere salg, mens særligt parcelhusene i det såkaldte ’Udkantsdanmark’ synes at være dødvægt i statistikken. Der er således ingen tvivl om, at boligmarkedet er ganske regionalt opdelt," skriver cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund i en kommentar.

Hovedstaden rykker

Det er fortsat hovedstaden, der forholdsmæssigt trækker læsset, når det kommer til det faldende boligudbud. Der er således 4.700 færre boliger til salg uden for hovedstaden, mens det resterende fald på ca. 3.700 er sket i hovedstaden.

Det skyldes blandt andet, at der er rift om de københavnske lejligheder. Hvor der i oktober 2011 var 2.720 ejerlejligheder til salg i hovedstaden, er det tal nu faldet til 1.448. Der er altså næsten tale om en halvering af udbuddet, og det har haft betydning for salgstiden, der er dykket fra syv til fem måneder.

Priserne stiger

Tendensen har også bredt sig til andre af landets større byer som Aarhus, Aalborg og Odense, og det kan ses på priserne. De seneste tal fra Danmarks Statistiks månedlige ejendomsprisstatistik fra august 2012 viser nemlig, at prisen på en ejerlejlighed (målt ved et 3-måneders glidende gennemsnit) er steget 3,8 pct. i 2012.

Hos Nordea Kredit forventer man, at prisstigningerne vil fortsætte.

"Vi forventer, at ejerlejlighederne vil fortsætte med at stige i pris i og omkring de store byer i 2013. Ud over den lave rente, trækkes udviklingen af, at stadig flere danskere ønsker at bo i byen – og gerne i længere tid end tidligere – samtidig med, at byggeaktiviteten har været meget lav i og omkring de store byer de seneste år," skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også