Boligomkostningerne i frit fald

En gennemsnitlig bolig kan finansieres for 1.200 kr. om måneden, viser indeks.

Stigende bidragssatser koster F1-lånerne i en gennemsnitlig bolig 360 kr. ekstra om måneden.

Det er blevet markant lettere for danskerne at tage skridtet ind på boligmarkedet de seneste fem år.

Markante prisfald og faldende renter har reduceret finansieringsomkostningerne med op til 80 pct. på et afragsfrit F1-lån og 35 pct. for fastforrentede lån. Det viser Realkredit Danmarks finansieringsindeks.

"Konklusionen er, at det generelt set stadig er rigtig billigt at gå ud og købe bolig, når man kigger på realkreditfinansieringen," siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk

Bolig for 1.195 kr. om måneden

Det er ikke overraskende den kraftige økonomiske nedtur i Europa, der er forklaringen på de lave renter. Det er en konsekvens af, at investorer søger i ly i de danske realkreditobligationer. Samtidig har usikkerheden i de seneste fem år klæbet til boligmarkedet, og det har presset priserne ned.

Indekset tager udgangspunkt i et gennemsnitligt parcelhus til 1.615.000 kr. og en realkreditbelåning på de maksimale 80 pct. Med de aktuelle rentesatser vil det løbe op i 5.225 kr. med et fastforrentet lån på 3 pct. med afdrag og 1.195 kr. med F1-lån uden afdrag. I sidstnævnte tilfælde er det et fald på 485 kr. i måneden i forhold til for et år siden.

Ser man på nye boligkøberes forhold mellem indkomst og boligomkostninger, så løber udgifterne til et fastforrentet lån med afdrag aktuelt op i 13,2 pct. (3 pct. for F1-lån uden afdrag) af den gennemsnitlige indkomst efter skat for en familie med børn. Denne andel er ikke set lavere i indeksets levetid, som går tilbage til 2004. Andelen toppede i 2007 på 22,8 pct. af familiens indkomst.

Bidragssatser gange tre

Der er dog også malurt at spore i bægeret. Den del står de stigende bidragssatser for. I 2012 har Realkredit Danmark tre gange hævet satserne, så det afdragsfrie flekslån i dag er behæftet med en ekstra afgift på 1,06 pct., og det fastforrentede lån med afdrag tillægges 0,73 pct.

Den seneste stigning faldt den 1. oktober, og dermed er den for første gang indregnet i indekset. Det betyder, at ejeren af den gennemsnitlige bolig nu betaler 360 kr. mere om måneden ved et afdragsfrit flekslån og 120 kr. ekstra for et fastforrentet lån.

"Det er noget, der betyder noget på bundlinjen for den enkelte boligejer, men ikke noget, der vender op og ned på billedet i forhold til, at det stadig er billigt at komme ind på boligmarkedet, når det gælder finansieringen," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge realkreditinstituttet skal forklaringen på den stigende bidragssats findes i de øgede kapitalkrav og stigende omkostninger til kapital.

BRANCHENYT
Læs også