Verdensøkonomien truet af global vandmangel

Økonomisk vækst, en voksende verdensbefolkning og en øget urbanisering øger presset.

Foto: Colourbox

En ny global vandkrise truer verdensøkonomien på længere sigt. I løbet af den næste periode vil verdensbefolkningen opleve store problemer forbundet til global vandmangel, hvilket kan få store livstruende og globale økonomiske konsekvenser, skriver CNBC.

Årsagerne skal findes i en stadigt stigende verdensbefolkning, en øget urbanisering og en global økonomisk vækst, hvilket kræver et større og større vandforbrug.

Hertil kommer også de sidste par års perioder med voldsom tørke i især USA og i visse dele af Asien.

Bruger vand i massevis

FN har tidligere sagt, at to tredjedele af verdensbefolkningen i 2025 vil blive påvirket af vandmangel. Især områder i Amerika, Indien, Kina, Rusland og dele af Afrika bliver stærkt påvirket, viser en rapport fra Deloitte.

- Som et resultat af den stigende globale efterspørgsel kommer verdensbefolkningen til at kæmpe om de knappe vandressourcer, siger professor Jose Lopez, ifølge CNBC.

Ifølge den amerikanske nyhedsformidler kræver produktion indenfor blandt andet tøj- og bilindustrien store mængder vand. Dog betragtes landbrugssektoren som den største synder, hvor op mod 70 pct. af det globale vandforbrug finder sted.

På verdensplan vil vandbehovet allerede i 2030 overstige vandudbuddet, hvilket sætter den globale økonomi under pres. Derfor står flere og flere virksomheder overfor at skulle følge lignende vandbesparende initiativer, som er blevet igangsat af blandt andre den amerikanske bilfabrikant Ford og danske Novo Nordisk.

Læs også