Espersen: Thorning sagde selv ja til bankaftale

Forklaringen om "Danmarkshistoriens største tyveri" passer simpelthen ikke, siger Lene Espersen.

Lene Espersen.  Foto: Jan Dagø

Helle Thorning-Schmidt var selv med til at sige ja til en omstridt aftale om milliarder af kroner fra bankerne.

Upside-modellen
  • Upside-modellen går ud på, at staten skal kunne tjene på dens kreditter og få del i den værdistigning, kreditterne skaber for bankerne.
  • Modellen blev foreslået af rådgivningsvirksomheden Rotschild, men blev siden pillet ud af den endelige aftale.

Det afslører tidligere erhvervsminister Lene Espersen (K) mandag efter beskyldninger om, at Espersen hen over natten en januardag i 2009 fjernede et vigtigt afsnit i forbindelse med den såkaldte bankpakke 2.

Afsnittet kunne muligvis have indbragt den danske stat op mod 24 mia. kr. fra bankerne, hævder tidligere overvismand Christen Sørensen i en dokumentar, der sendes i aften på Danmarks Radio.

Thorning nikkede selv ja

I dokumentaren siger Henrik Sass-Larsen, at der er tale om »Danmarkshistoriens største tyveri,« da Lene Espersen angiveligt pillede afsnittet ud af aftalen efter et møde med blandt andet bankdirektørerne i Danske Bank og Nordea.

Men det afviser Lene Espersen »fuldstændig« i en pressemeddelelse.

For de endelige forhandlinger om bankpakke 2 fandt sted i »tæt og fortroligt samarbejde mellem ministeren og Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, Radikales partileder Margrethe Vestager, SF’s daværende gruppeformand Ole Sohn, Dansk Folkepartis næstformand Kristian Thulesen Dahl og Venstres daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen«.

Sass-Larsens egen chef var altså med til at godkende den endelige aftale.

Lene Espersens udlægning af forløbet fra 2009 bekræftes af Kristian Thulesen Dahl, der i dag er formand for Dansk Folkeparti.

»Det lyder rigtigt. Og alle forligspartierne endte jo med at acceptere pakken, som den blev,« oplyser Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Kunne ikke bruges

Det omstridte afsnit handlede om en såkaldt upside-model – en løsning, der ville give den danske stat en større gevinst, hvis bankerne kom på ret fode igen.

Lovforslaget
Se hele lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Lene Espersen bekræfter, at upside-modellen var »på bordet« under forhandlingerne, men den forsvandt alene fordi, den ikke ville behandle alle banker ens, da kun en mindre del af bankerne er børsnoteret.

»Den ejerskabsstruktur, der er i bankerne, betød, at modellen ikke kunne bruges,« skriver Espersen.

Henrik Sass Larsen oplyser overfor Jyllands-Posten, at han ikke ønsker at uddybe beskyldningerne, der fremsættes i dokumentaren »Sikke en fest« i aften på Danmarks Radio.

BRANCHENYT
Læs også