0

...og vinderen er: F5-lånerne

Boligejere med flekslån har sikret sig en historisk lav rente i fem år.

Nattesøvnen er sikret for de flekslånere, der har haft deres boliglån på auktion. Nordea Kredit og Realkredit Danmark har netop overstået deres del af det, der kaldes Kongeauktionen, og resultatet er klart: Fleksrenterne bliver historisk lave.

De klare vindere er folk med F5-lån. For hver million kroner de har lånt, skal de blot betale knap 1.300 kr. om måneden de næste fem år. Med afdrag koster et F5-lån 3.980 kr.

Renten på F5-lån lander på 1,23 pct., mens den for 5 år siden var 4,71 pct.," siger økonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan.

Flekslån uden afdrag

Mdl. ydelse på flekslån uden afdrag efter skat:

F1: 850

F2: 880

F3: 995

F4: 1.120

F5: 1.270

Flekslån med afdrag

Mdl. ydelse på flekslån med afdrag efter skat:

F1: 3.395

F2: 3.500

F3: 3.645

F4: 3.800

F5: 3.980

F5-lånere har udsigt til en ikke ubetydelig årlig besparelse på mellem 9.800 og 23.200 kr. efter skat.

"Det er værd at bemærke, at F5-renten i 2013 lander på samme niveau som F1-renten i 2012. Det betyder, at de låntagere, der har valgt at bytte deres F1-lån ud med et F5-lån, har sikret sig 4 års ekstra sikkerhed for boligøkonomien uden at ydelsen kommer til at stige," siger Sonia Khan.

Lave ydelser

Også de øvrige fleksrenter er lave. Eksempelvis koster et F1-lån uden afdrag kun 850 om måneden efter skat. Men her har boligejeren altså kun sikkerhed for den lave rente i et år.

I Realkredit Danmark opfordrer man kunderne til at bruge besparelsen på at afdrage dyrere gæld. Hvis ikke man har gæld, kan pengene bruges til opsparing eller forbrug.

Auktionen har i øvrigt været kendetegnende ved, at fleksobligationerne er blevet revet væk. Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, beskriver den som den roligste i flere år. Renteudsvingene har været meget små undervejs i auktionen.

Der har kun været et udsving på 0,1 pct.-point mellem den højeste og laveste rentesats på F1-lånet noteret under auktionen. I de to forgangne år har dette udsving været på i omegnen af 0,2 pct.-point. I 2008 var forskellen helt op på 0,58 pct.-point.

Små udsving

Samme konklusion gør sig også gældende for renterne på F5-lånet.

"De små udsving står i skarp kontrast til den usikre finansielle situation. Vi har været vidne til en nedgradering af den franske kreditværdighed, svære forhandlinger omkring de græske hjælpepakker og fortsatte bekymringer omkring den finanspolitiske afgrund i USA. Når det så alligevel ikke har påvirket auktionsforløbet i større omfang, skyldes det, at udfaldet af de enkelte begivenheder ikke har fanget markedet på det forkerte ben, og at der har været masser af likviditet i det finansielle system og stor tillid til det danske realkreditsystem," siger Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk.

Han advarer dog om, at situationen hurtigt kan ændre sig på grund af den usikre økonomiske situation. Renten er faldet i rekordtempo. Derfor kan det også hurtigt gå den anden vej.

Men det kan F5-lånerne være ligeglade med i hvert fald de næste fem år.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også