Banker føler sig forfulgt af myter

En række myter uden hold i virkeligheden gør ondt på sektoren, mener Finansrådet.

Foto: Finn Frandsen

Der hersker en række myter om bankerne, som ikke har hold i virkeligheden.

Det mener i hvert fald bankernes brancheorganisation Finansrådet, som mandag afholder årsmøde på Statens museum for kunst i København.

”Det gælder for eksempel myter om bankernes udlån, bankernes indtjening og kreditklemme,” siger Michael Rasmussen, formand for Finansrådet i sin tale.

Rentemarginalen

Den første "myte" er ifølge Finansrådet, at bankerne har hævet den såkaldte rentemarginal. Det vil sige, at der er blevet større forskel på ind- og udlånsrenterne.

Finansrådet erkender, at rentemarginalen er vokset under krisen, men den er fortsat på et lavt niveau, mener Finansrådet, som peger på, at forskellen mellem ind- og udlånsrenter var markant større under den forrige bankkrise i begyndelsen af 1990’erne.

Bankernes indtjening

Den anden ”myte”, som Finansrådet mener, hersker om bankerne er, at de tjener mange penge.

Det afviser Finansrådet, som peger på, at bankernes forrentning af egenkapitalen samlet set var under 1 pct. i 2008, og at den i 2009 var negativ, primært pga. store nedskrivninger.

Formand Michael Rasmussen lægger dog ikke skjul på, at bankerne forsøger at øge indtjeningen.

Kreditklemme

Den tredje ”myte” er, at sunde virksomheder ikke kan låne penge i bankerne. Det afviser Finansrådet pure.

”Det har siden finanskrisens start været et tilbagevendende tema, hvorvidt der eksisterer en kreditklemme eller ej,” konstaterer Michael Rasmussen, som dog erkender, at der er blevet strammet op.

Men det skyldes udelukkende, at bankerne er blevet bedre til at vurdere, hvilke projekter der er sunde, og hvilke der ikke er det, mener Finansrådet.

Skatteborgerne har betalt for bankpakkerne

Ifølge Finansrådet mener mange danskere, at de som skatteborgere har betalt for bankpakkerne.

Med henvisning til tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet peger Finansrådet på, at bankpakkerne indtil nu giver et overskud for staten på næsten 10 mia. kr.

Finansrådet erkender dog, at resultatet kan blive reduceret, hvis flere banker krakker, da staten hæfter for et stort milliardbeløb.

Skrøbelige banker

Den sidste ”myte”, som Finansrådet peger på er, at bankerne skulle være skrøbelige.

Det afviser Finansrådet med henvisning til, at bankernes egenkapital er styrket siden finanskrisens start.

Desuden peger brancheorganisationen på, at de store danske banker har klaret sig godt i de såkaldte stress-test, som EU har foretaget.

 

Læs også