Det har aldrig været billigere at købe bil

Pris og totalomkostninger er afgørende for bilkøbet, fastslår ny undersøgelse.

Danskernes biler skal køre langt på literen, viser ny undersøgelse. Foto: Ole Lind

Det kan godt være, at bilkøberne drømmer om smarte sportsvogne.

Men inden de underskriver slutsedlen på en ny bil, har drømmen fået en rundbarbering af fornuften og den danske registreringsafgift.

Det har aldrig været billigere at være bilkøber

Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.dk

Derfor kører de fra forhandleren i en ny minibil til en pris omkring 100.000 kr.

Fornuften bestemmer

Danskernes bilkøb styres nemlig i udpræget grad af fornuften. Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført i et samarbejde mellem bilmarkedspladsen Bilbasen.dk og analyseinstituttet YouGov. Det er interviewet 1.017 repræsentativt udvalgte personer.

Om undersøgelsen
Således forsøger danskerne ifølge undersøgelsen at spare på omkostninger ved at have bil:
  • Sparer på bilbudgettet: 74 pct.
  • Sparer ved at køre langt på literen: 51 pct.
  • Det vigtigste er, at bilen er billig i drift og vedligeholdelse: 50 pct.
  • Sparer ved at købe en billig forsikring: 50 pct.
  • Ser typen og størrelsen som vigtigst ved bilkøb: 29 pct.
  • Forventer at bruge færre penge i fremtiden: 17 pct.

Af dem giver 3 af 4 udtryk for, at de dagligt forsøger at spare på udgifterne ved at have bil.

"Prisen på bilen og totalomkostningerne er blevet helt afgørende, når vi køber bil, og det har stor betydning for bilmarkedet," fortæller Jan Lang, der er journalist og markedsanalytiker hos Bilbasen.dk.

"Bilmarkedet er blevet ekstremt konkurrencepræget. Det begyndte med priskrig på minibilerne under 100.000 kr. Men tilbuddene har nu bredt sig til Polo-klassen, Golf-klassen og Passat-klassen. Derfor har det aldrig været billigere at være bilkøber," forklarer Jan Lang.

Skarpe priser og billigere forsikring

Konkurrencen har betydet, at de danske bilimportører har kunnet forhandle sig til nogle skarpere priser hos bilproducenterne, og samtidig har forhandlerne slækket på avancen.

Samtidig har især unge bilister kunne tegne billigere bilforsikringer gennem bilfirmaerne.

"Det har betydet et fald i forsikringsprisen på cirka 30 pct. for de unge bilister," siger Jan Lang.

Langt på literen

I undersøgelsen svarer hver anden, at det vigtigste ved bilkøbet er, at bilen er billig i drift og kører langt på literen.

"Det er usammenligneligt dyrt at købe bil i Danmark. Derfor kommer det ikke bag på mig, at danskerne vægter økonomien højt. Til gengæld er det interessant, at økonomien kommer før bilens praktiske egenskaber og køregenskaber for så mange bilkøbere," mener den administrerende direktør for BilBasen og Bilinfo, Morten Heuing.

Det første er en henvisning til de danske registreringsafgifter, der er med til nærmest at tredoble prisen på en bil.

Daglig spareøvelse

Men de danske bilkøbere ønsker også at spare på de daglige udgifter til bilkørslen. Det sker bl.a. ved at køre mere økonomisk, ved at finde en billigere forsikring og et billigere værksted.

Det overrasker ikke Jens Nyholm, der er økonom hos Spar Nord. Den danske mentalitet er efter hans mening sporet ind på at spare.

"Uanset, om det handler om solcelleanlæg eller biler, så jagter danskerne lige nu de økonomisk fornuftige beslutninger, der på længere sigt kan lette de faste udgifter i husholdningsbudgettet," forklarer Jens Nyholm.

15 modeller under 100.000 kr.

Derfor ser han også danskernes valg af minibiler som en logisk konsekvens af spareiveren.

"Priserne på minibiler er raslet ned de seneste år, og lige nu kan danskerne vælge imellem 15 bilmodeller til under 100.000 kroner. Det voksende udbud og faldende priser på minibiler har uden tvivl været med til at understøtte danskernes rationelle forbrugeradfærd på bilmarkedet," vurderer han slutter Jens Nyholm.

Friske tal fra Bilbasen.dk viser, at danskerne i årets første 11 måneder har købt 113.00O biler fra de to mindste klasser. Disse biler tegner sig for 85 pct. af bilsalget til de private bilkøbere.

Læs også
Top job