Minister: DSB i alvorlige problemer

Uden statsgaranti på milliarder af kroner går DSB ind i en "træls tid", siger transportminister.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S). Foto: Jens Dresling

DSB er ikke på randen af konkurs.

Men...

Sådan lyder meldingen fra transportminister Henrik Dam Kristensen (S) dagen før Folketinget efter planen giver DSB en statsgaranti for yderligere lån på op mod otte mia. kr.

»DSB har nogle alvorlige problemer, det tror jeg alle er klar over. DSB skal forbedre sit driftsresultat med noget, der ligner en milliard,« sagde Henrik Dam Kristensen til flere journalister   i Transportministeriet.

En træls tid

Ministeren ville ikke direkte vurdere om DSB kunne få de omstridte lån på rene markedsvilkår.

»En, der har meget forstand på det her, har engang sagt, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt man kan låne - men hvor meget man kan låne. Altså: Otte mia. for én virksomhed er meget. Og det er også meget for nogle finansielle institutioner at skulle tage,« sagde Henrik Dam Kristensen, der kalder lånemarkedet for »hård presset«.

Hvis vi nu legede med tanken, at Folketinget ikke gav garantien i morgen, hvad ville konsekvensen så være for DSB?

»Jamen, nu sker det ikke. For der er heldigvis et fornuftigt flertal i Folketinget…«

Men hvad er den mulige konsekvens?

»Så er der ingen tvivl om, at så gik DSB en træls tid i møde«.

Og hvad er en træls tid?

»Det kan jeg jo ikke svare 100 procent på. Men der er stor forskel på at skulle ud på et svært lånemarkedet - som det er i øjeblikket - med eller uden en statsgaranti bag dig.«

Udenlandsk eventyr

Taler vi betalingsstandsning?

»Nej, vi er slet ikke derhenne. Det er overdrevent. DSB var i meget større problemer for halvandet til to år siden. Det er en helt anden situation i dag,« sagde Henrik Dam Kristensen.

DSB havde i begyndelsen af året en gæld i den tunge ende af 17 mia. kr. efter det som ministeren kalder både kalder et »stort udenlandsk eventyr« og »fortidens synder« - nemlig DSB kuldsejlede forsøg på at få opgaver i Sverige og Tyskland.

»Det er helt klart dét, der har givet DSB store problemer. Det er en stor medvirkende årsag til denne situation,« sagde Henrik Dam Kristensen.

 

BRANCHENYT
Læs også