Stadig tvivl om Schurs skatteregning

Rigmandens hovedselskaber betalte skat svarende til en mellemstor familiebil i 2011.

Fritz Schurs tre hovedselskaber betalte knap 300.000 kr. i selskabsskat i 2011. Foto: Mik Eskestad

"Jeg betaler rigeligt i skat."

Sådan sagde rigmanden Fritz Schur i et interview for få uger siden. Det skete i slipstrømmen på udgivelsen af bogen "Kammerherrens nye klæder", der går tæt på erhvervsmanden og hans ganske komplicerede forretningsimperium.

Af bogen fremgår det blandt andet, at Schur "altid er på udkig efter skattebesparelser", og at hans selskaber kun har betalt 7,7 pct. i skat i en periode fra 1995 og frem. Men det afviser Schur selv - uden at han dog vil sætte tal på.

Hovedselskaber

Med offentliggørelsen af selskabsskatten i landets virksomheder giver Skat dog et indblik i en hidtil lukket verden.

Fritz Henrik Schur
  • Født den 27. november 1951 i Vejle
  • Bopæl: Christiansholms Slot, Klampenborg
  • Formand for SAS (medlem siden 2001, formand siden 2008), Dong (siden 2005) og PostNord (medlem siden 1995, formand siden 2002).
  • Femte generations indehaver af Fritz Schur Gruppen
  • Medlem af VL-gruppe 13
  • På det politiske plan er han afgående pengeindsamler for partiet Venstre
  • I en alder af 59 år blev han blevet udnævnt til kammerherre

Fritz Schur benytter sig af en ganske kompliceret selskabsopbygning, men ser man udelukkende på de tre hovedselskaber Fritz Schur A/S, Fs 12 ApS og Fs 11 ApS, så afleverede de tre sammenlagt 298.175 kr. i selskabsskat i 2011.

Fritz Schur A/S, der ligesom de øvrige hovedselskaber har en række mindre datterselskaber under sig, blev noteret for en negativ indkomst hos Skat på 7,2 mio. kr. og betalte derfor ikke skat.

Det skal ses i lyset af, at selskabet i sit regnskab for 2011 har registeret en bruttofortjeneste på 3,5 mio. kr., men samtidig blev trukket ned af personaleomkostninger for 8,2 mio. kr. Det gav i sidste ende et resultat før skat på -763.793 kr.

Underskud trukket fra

Koncernen  Fs 12 Aps var ifølge sit regnskab for 2011 den klart mest profitable del af Fritz Schurs synlige selskabsunivers med et overskud på 8,6 mio. Men Fs 12 ApS betalte ifølge den netop offentliggjorte skatteliste ikke én eneste krone i selskabsskat.

Faktisk var det kun Fs 11 ApS med en indkomst på knap 1,2 mio. kr. før skat , der betalte skat i 2011. Her lød regningen på 298.175 kr. Det svarede altså omtrent til de 25 pct. af indkomsten, som er selskabsskattesatsen i Danmark.

Fs 11 genererede i 2011 en omsætning på godt 30 mio. kr., men igen trak store personaleomkostninger på godt 21 mio. kr. kraftigt ned i årets resultat, der sluttede på 1,4 mio. kr. før skat.

Tvivl om regningen

Det er generelt tvivlsomt, om Skats tal fra Schurs hovedselskaber er udtryk for den reelle skatteregning i Schurs virksomhedsmasse. Eksempelvis gemmer der sig mindre betalinger på under 10.000 kr. i selskaber som Fs 1 Aps, FSS Mid ApS og F. Schur og co. A/S.

På grund af mange virksomhedsopkøb gennem årene er det svært at gennemskue økonomien og selskabsstrukturen, der ligeledes er blandt sammen med Schurs private formue. Derfor kan det ikke udelukkes, at der gemmer sig større skatteregninger i imperiet.

Dertil kommer, at selskabsskatten ikke alene er udtryk for virksomhedernes bidrag til statskassen. Eksempelvis trækker investeringer skatten ned, men de kan omvendt være med til at skabe arbejdspladser mv.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Fritz Schur.

BRANCHENYT
Læs også