LA: Danske Bank skal ikke undskylde

Danske Bank bør kun sige undskyld for ikke at tjene flere penge, mener Liberal Alliance.

»Danske Bank kunne passende sige undskyld til deres ejerkreds fordi, banken har været drevet for dårligt og ikke tjent flere penge,« siger Ole Birk Olesen. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Det står med store bogstaver på forsiden af Politiken i dag.

»Undskyld«.

En melding fra Danske Bank, der i en meget omtalt kronik tager en »klart« medansvar for finanskrisen og beklager den »profithungrende« kurs op til 2008, hvor banken blev »fartblind«.

Men Danske Bank bør overhovedet ikke undskylde, at de har forsøgt at tjene penge, mener Liberal Alliance.

Tværtimod.

Undskyld til ejerkreds

Partiets finansordfører Ole Birk Olesen siger, at  Danske Bank er uden noget som helst ansvar for finanskrisen.

»Danske Bank kunne passende sige undskyld til deres ejerkreds fordi, banken har været drevet for dårligt og ikke tjent flere penge. Men de kaster deres undskyldning for finanskrisen, og den er bare ikke forårsaget af Danske Bank,« siger Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.

Finansordføreren mener, at krisen »først og fremmest« er forsaget af verdens centralbanker og regeringer, der »trykte penge på højtryk« og gav alt for lave renter.

»De er skyld i finanskrisen. Og jeg er ked af, at undskyldningen fra Dansk Bank fører til, at man tror, at bankerne er de skyldige. Og der vil nu være nogle venstreorienterede mennesker, der føler sig styrket i, at man bare skal give mere magt til centralbankerne og Danmarks politikere, og så bliver alt godt. Men så får vi bare en ny boble,« siger Ole Birk Olesen.

En lille sekterisk gruppe

Som en del af undskyldningen fra Danske Bank mødtes ledelsen af banken i går med repræsentanter for den såkaldte Occupy-bevægelse, der har stået for flere store demonstrationer i USA mod banker og investeringsselskaber.

»De er en lille sekterisk gruppe, der i Danmark heldigvis ikke har haft meget helt til at sætte nogen som helst dagsorden, men nu har de fået taletid via Danske Bank. Det forstår jeg altså ikke, at banken har indvilget i. Occupy skal ikke have nogen undskyldning fra Danske Bank,« siger Ole Birk Olesen.

Heller ikke De Konservative forstår undskyldningen.

»Den krise, vi fik i efteråret 2008, var skabt af grådige ejendomsspekulanter, statsgældsproblemer i Sydeuropa og nogle underlige lånekonstruktioner i USA. Det er da fint, hvis Eyvind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise eller problemer i Danmark,« siger tidligere erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen til Berlingske.

 

BRANCHENYT
Læs også