Kæmpe insidersag kommer for retten

En tidligere medarbejder i kapitalfonden SAC er tiltalt for den hidtil største insiderhandel.

Foto: AP/Richard Drew

En tidligere porteføljeforvalter i kapitalfonden SAC er nu blevet tiltalt i en sag, der er blevet kendt som den muligvis største insidersag nogensinde. Det skriver den amerikanske avis The New York Times.

Myndighederne mener, at den tiltalte fik hemmelige oplysninger fra en læge om kliniske prøver for medikamenter mod sygdommen Alzheimers.

Lægemidlerne var udviklet af de to medicinalkoncerner Elan og Wyeth. På baggrund af disse oplysninger sikrede SAC sig en ulovlig gevinst på 276 mio. dollars. Den tiltalte hævder, at han ikke gjorde noget ulovligt, men blot var dygtig og arbejdede hårdt.

Chefen i søgelyset

Det er ikke første gang, at SAC er indblandet i en sag om insiderhandel, men denne sag har fået stor opmærksomhed, da sagen ifølge myndighederne har trukket tråde til Steven Cohen, der ejer SAC.

SAC har siden etableringen klaret sig bedre end mange konkurrenter, og Steven Cohens formue blev tilbage i 2008 opgjort til 8 mia. dollars. Det har blandt konkurrenterne givet næring til mistanken om, at SAC har sikret sig store gevinster ved hjælp af urent trav. Myndighederne har i en årrække også haft den Steven Cohen og hans kapitalfond i et kritisk søgelys.

Steven Cohen er ikke blevet sigtet i sagen, men det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission har meldt ud, at det sandsynligvis vil indlede en sag imod SAC og Steven Cohen som en udløber af den verserende sag.

Presser den tiltalte

Ifølge anklageskriftet fik porteføljeforvalteren oplysninger om, at midlet mod Alzheimers havde klaret sig dårligt i kliniske forsøg. Efterfølgende havde den nu tiltalte mand en længere telefonsamtale med Steven Cohen.

Dagen efter telefonopkaldet solgte SAC for 700 millioner i Elan og Wyeth og satsede samtidig på, at de to selskabers aktier ville falde. Efter at resultaterne af forsøgsresultaterne blev offentliggjort, styrtdykkede aktiekurserne i de to selskaber, men SAC kom altså ud af investeringerne i tide.

Lægen har samarbejdet med anklagemyndigheden, og han har indvilget i at vidne mod den tiltalte. En sådan aftale er yderst usædvanligt, mener juridiske eksperter. De mener, at det kan blive brugt som et middel til at få den tiltalte til at vidne imod Steven Cohen.

Serier: 10 idéer, der kan ændre Danmark
FINANS sætter fokus på 10 visionære iværksættere og deres banebrydende idéer, der potentielt kan bære en hel ny erhvervsklynge, skabe et succesfuldt eksporteventyr eller få en gammel industri til at blomstre. Læs hele serien her.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også