Nu skal vindmøllevingerne snurre i Rusland

Rusland vil have gang i den hjemlige vindmølleindustri.

Arkivfoto: Robert F. Bukaty/AP

Og det skal ske ved at give lempelige forhold for producenter og udviklere af vindmøller og vindmølleparker.

Den russiske vindmølleindustri er ikke stor, og eksempelvis kan det nævnes, at Rusland ikke fremgår af danske Vestas’ oversigt over lande, hvor selskabet har leveret vindmøller til, hvilket betyder, at såfremt Vestas har leveret vindmøller, har det samlede antal MW ikke oversteget 27 MW. Til sammenligning har Vestas til og med 2011 leveret 28.483 MW i hele verden.

Særlige fordele

Ifølge tidsskriftet WindPower Monthly har den russiske regering dog endelig fremlagt planer for tiltag, som skal sætte vindmølleindustriens hjul i gang. Den helt centrale del i planen er elektricitetsudbudskontrakter, som vil blive tildelt til projekter på naturlige konkurrencevilkår, mens den russiske regering også har planer om at give subsidier til regioner, hvor vindmølleparkerne skal bygges, samtidig med at vindmølleparkerne kan opnå en række skattefordele.

Frem mod 2016 vil regeringen kræve, at 25 pct. af komponenterne benyttet i opstillede vindmøller, skal være fremstillet i Rusland, mens kravet vil blive hævet til 50 pct. i 2018. Lignede krav ses også andre steder i verden, og er således ikke banebrydende nyt.

WindPower Monthly skriver, at der er et uudnyttet potentiale på 2.000 MW i Rusland, og Vestas-konkurrenten Siemens er allerede i gang med at planlægge vindmølleparker i Krasnodar-, Altai-, Volgograd- og Orenburg-regionerne, som alle vil få en kapacitet på mellem 100 og 150 MW.

BRANCHENYT
Læs også