Splittet boliglån er ikke for alle

Der er både fordele og ulemper ved Nykredit og Totalkredits låneprodukter.

Hans Peter Christensen
  • Hans Peter Christensen er uvildig privatøkonomisk rådgiver og stifter af Uvildige.dk.
  • I serien "Din Økonomi" giver han råd og tips til at optimere din privatøkonomi inden for bl.a. budget, lån, skat, pension, opsparing og investeringer.
  • Har du spørgsmål eller emner, du mener, vi bør behandle i Din Økonomi, er du velkommen til at kontakte redaktionen.
  • SE ALLE AFSNIT AF DIN ØKONOMI - KLIK HER

Det er mere kompliceret, og der er større omkostninger ved at konvertere to lån frem for ét.

Hans Peter Christensen, Uvildige.dk

Landets største udbyder af realkredit, Nykredit, indførte sidste år nye principper i såvel Nykredit som datterselskabet Totalkredit.

Dermed får boligejere nu et grundlån på op til 60 pct af boligens værdi og derudover et toplån på de resterende 20 pct af de i alt 80 pct, en bolig kan belånes i realkredit.

I indslaget her giver Hans Peter Christensen fra Uvildige.dk overblik over låntypen og udpeger dens fordele og ulemper.

Fordel ved flere lån

Grundlånet i tolags-lånet er valgfrit. Derimod må toplånet ikke være valgfrit, og lånet må højst have refinansiering hvert 5. år.

Af de populære flekslån er det dermed kun F5 med afdrag, der kan vælges som toplån.

"Det kan være at have lånet splittet og dermed spille på flere heste, når renterne på de forskellige lån går op og ned," siger Hans Peter Christensen.

To lån kan give flere omkostninger

Tolags-belåningen har dog også sine ulemper. Og de handler alle om kroner og øre.

"Tolags-lånet er knapt så konverteringsegnet. Det er mere kompliceret, og der er større omkostninger ved at konvertere to lån frem for ét," siger Hans Peter Christensen.

Han peger desuden på, at idet toplånet ikke kan være afdragsfrit, er det sværere at få afdraget sit dyre banklån i en fart.

Regn på alternativerne

"Endelig kan tolagsbelåningen være en dårlig idé, hvis du kun skal belåne f.eks. 65 pct af boligens værdi. Så vil du få et meget lille toplån på 5 pct, som stadig har omkostninger til tinglysning m.v.," siger Hans Peter Christensen.

Han opfordrer nye lånere til at få lavet grundige beregninger på både tolags-lån og almindelige lån hos Nykredits konkurrenter, inden man finansierer boligen.

Læs også