Dette bruges dine investerede penge på

800.000 danskere har sat pengene i noget, som de færreste ved, hvordan fungerer.

Hans Peter Christensen
  • Hans Peter Christensen er uvildig privatøkonomisk rådgiver og stifter af Uvildige.dk.
  • I serien "Din Økonomi" giver han råd og tips til at optimere din privatøkonomi inden for bl.a. budget, lån, skat, pension, opsparing og investeringer.
  • Har du spørgsmål eller emner, du mener, vi bør behandle i Din Økonomi, er du velkommen til at kontakte redaktionen.
  • SE ALLE AFSNIT AF DIN ØKONOMI - KLIK HER

ETF'er er typisk meget billigere end danske foreninger, og de er mere likvide.

Hans Peter Christensen, Uvildige.dk

DIN ØKONOMI

800.000 danskere har sat pengene i investeringsforeninger. Det er dog de færreste, der har det fulde overblik over hvordan systemet bag foreningerne fungerer.

Derfor kigger den uvildige privatøkonom Hans Peter Christensen på investeringsforeninger i denne udgave af "Din Økonomi".

Ny type i fremdrift

De seneste år er en ny type investering dukket op på det danske marked.

De såkaldte ETF'er - Exchange Traded Funds - er udenlandske investeringsfonde, som typisk er billigere end danske investeringsforeninger.

Netop derfor kan ETF'er være en attraktiv investering for danske pensionsopsparere, siger Hans Peter Christensen, uvildig privatøkonomisk rådgiver i Uvildige.dk.

Sikrer spredning

En ETF fungerer grundlæggende som en investeringsforening: Flere investorer går sammen om at købe f.eks. aktier eller obligationer.

"Dermed opnår de en spredning, som de har svært ved at opnå selv," siger Hans Peter Christensen.

Ifølge den uvildige rådgiver er der store lighedspunkter mellem investeringsforeninger og de udenlandske fonde, men der er også afgørende forskelle.

Billigere end danske foreninger

Den største forskel er den skattemæssige. Investeringsforeninger beskattes ud fra det, de investerer i, mens ETF'er altid beskattes som kapitalindkomst og lagerbeskattes.

"Derfor er ETF'er mest attraktive for pensionsopsparere og firmaer," siger Hans Peter Christensen.

"ETF'er er typisk meget billigere end danske investeringsforeninger, og de er mere likvide, fordi det er et meget større marked," siger han.

Hold øje med risikomærker

Man skal dog være opmærksom på, at bankerne kan tage ekstra gebyrer for at formidle ETF'er.

Og hvad så med risikoen på de udenlandske fonde?

"Umiddelbart kan det være svært at vurdere risikoen. Men du bør gå efter UCITS-godkendte fonde og fonde med gul risikomærkning fra Finanstilsynet," siger Hans Peter Christensen.

UCITS er en EU-standard, der bl.a. sætter grænser for, hvor stor en del af ETF'ens portefølje, der må være baseret på lån.

Læs også