Kendt kvægnation vil overhale Danmark på vind

Uruguayhar ambition om at slå Danmark af grøn førsteplads.

Foto: Jakob Carlsen/Polfoto

Det sydamerikanske land Uruguay, som ellers bedst er kendt for sin store kvægbestanddel, vil nu forsøge at slå Danmark af pinden, som den nation, som får størstedelen af sit elektricitetsforbrug fra vindenergi.

Ifølge Smartpanels korrespondent i Sydkorea, Ian Mount, har myndighederne i Uruguay for nyligt meddelt, at landet sigter på at få 90 pct. af sin energi i 2015 fra vedvarende energikilder. Landet, med 3,4 mio. indbyggere, håber således på, at blive kendt for andet end det faktum, at der lever tre gange så mange køer i landet sammenlignet med mennesker.

Af de 90 pct., skal 45 pct. komme fra vandenergi, 15 pct. fra biomasse, mens de sidste 30 pct. skal stamme fra vindenergi.

Vil overhale Danmark

Såfremt det lykkedes Uruguay, at bringe vindenergiandelen op på 30 pct. vil landet overtage Danmarks nuværende førerposition inden for brugen af vindenergi, idet vindenergi i dag kun dækker omkring 26 pct. af Danmarks elektricitetsforbrug.

Vestas leverede møller til Uruguays første vindmøllepark

Den danske vindmøllegigant Vestas leverede 5 styks 3 MW møller til vindmølleparken The Sierra de los Caracoles, som var den første operationelle vindmøllepark i Uruguay.

Kræver stor investering

I alt havde Uruguay imidlertid kun 43 MW vindenergi installeret ved udgangen af 2011, men det tal er vokset i løbet af 2012, og det ventes at vokse endnu mere frem mod 2015.

Ifølge Bloomberg Businessweek løftede Uruguay i midten af 2012 sit vindenergikapacitetsmål til 1.000 MW i 2015 fra 800 MW.

For at slå Danmark væk fra førstepladsen er Uruguay imidlertid nødt til at investere kraftigt i landets energiinfrastruktur, lyder det fra Uruguays energiminister Ramón Méndez ifølge Smartplanet. Der skal nemlig investeres 7 mia. dollar i energiinfrastruktur i perioden 2010-2015, og er et enormt beløb for Uruguay, og svarer til ca. 17 pct. af landets BNP, forklarer Ramón Méndez.

BRANCHENYT
Læs også