S truer Danske Bank med lov mod gebyrer

Danske Bank løber fra sit samfundsansvar, mener Socialdemokraterne.

Erhvervsordfører i Socialdemokraterne Benny Engelbrecht PR-foto

Med store kræfter kommer et stort ansvar, forklarede Spidermans onkel ham en gang. Det lader til, at Socialdemokraterne nu forsøger at forklare Danske Bank det samme.

I et debatindlæg i Berlingske i dag skriver erhvervsordfører i Socialdemokraterne Benny Engelbrecht, at man bør overveje et lovindgreb mod Danske Bank, hvis den ikke letter presset på de svageste kunder.

" Danske Bank har glemt at fortælle, at deres nye standarder vil betyde, at titusindvis af svage kunder ikke længere er velkomne, som konsekvens af deres såkaldte ansvarlighed. De øvrige banker må nu feje op efter Eivind Kolding & Co. Desværre er der en reel risiko for, at ikke alle kan få hjælp, og derfor må vi overveje at skride politisk ind, hvis branchen ikke selv finder en løsning," skriver Benny Engelbrecht i Berlingske.

Forpligtelsen følger med

Striden bunder i en udmelding fra Danske Bank om, at man ikke tjener penge på 40 pct. af kunderne. Det drejer sig blandt andet om simple kundeforhold, hvor kunden eksempelvis kun har en NEM-konto, som banken er forpligtet til at oprette.

Erhvervsordføreren skriver, at der bør gælde et særligt samfundsansvar for Danske Bank. Dels fordi banken er den største. Men også fordi den har købt BG Bank, der er en fusion mellem Bikuben og den tidligere statsejede bank GiroBank. Fra GiroBank kan der være fulgt kunder med, som man skal tage særligt hånd om, mener Benny Engelbrecht.

"Jeg har fuld forståelse for, at Danske Bank gerne vil drive en så effektiv forretning som muligt, men på grund af dens størrelse har Koldings tropper et særligt samfundsansvar. Ønsker Danske Bank fortsat at være det førende pengeinstitut i kongeriget, følger forpligtelsen for de svage kunder også med. Den svagtseende pensionist, den handicappede unge og kontanthjælpsmodtageren, der blot skal have en NEM-konto, har også ret til et pengeinstitut," skriver han.

Danske: Noget vrøvl

Det angreb bliver dog ikke mødt med forståelse fra Danske Bank:

"Det er noget vrøvl; vi er den bank, der viser mest samfundsansvar. Vi er ved at gennemføre undervisningsseancer i brug af net-og mobilbank sammen med Ældresagen. Vi er også ved at udvikle en netbank for svagtseende," siger bankdirektør Tonny Thierry Andersen til Berlingske.

Han siger, at banken ikke vil af med de tidskrævende kunder. Derimod vil man tænke mere som et forsikringsselskab, så elitebilister slipper billigere end folk med buler. Det bliver dog ikke helt konkretiseret, hvordan det skal oversættes til bankverdenen.

Gebyr på 3-400 kr.

Danske Bank har et gebyr på 300 kr. for at oprette en NEM-konto. Det er for at skabe balance i kundeforholdet, siger Tonny Thierry Andersen.

Sådan et gebyr er dog ikke almindeligt i sektoren. Berlingske skriver, at Danske Bank stod alene med det, indtil Jyske Bank indtroducerede et gebyr på 400 kr.

I modsætning til det har hverken Nordea, Spar Nord, Sydbank, Nykredit eller Arbejdernes Landsbank sådan et gebyr.

BRANCHENYT
Læs også