Skal du til at betale på tyske motorveje?

CSU vil have indført en personvognsafgift for at køre på de tyske motorveje.

CSU stiller nu krav om, at en aftale om personvognsafgift på de tyske motorveje bliver en del af en ny koalitionsaftale. Foto: Colourbox

Skal danske privatbilister betale for at køre på de tyske motorveje?

Ja, hvis det står til partiet CSU, der vil gøre en motorvejsafgift for personvogne til en del af den tyske valgkamp.

"Jeg underskriver ikke nogen koalitionsaftale efter valget til Bundesdagen, uden at dette element indgår som en del af finansieringen, når det gælder trafikken," lød det lørdag fra CSU-chefen Horst Seehofer, der er ministerpræsident i Bayern.

Merkel er modstander

CSU er søsterparti til forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske parti CDU, og de sidder i forbundsregering med det liberale FDP.

Med udspillet lægger Horst Seehofer pres på Angela Merkel, der er modstander af en afgift. Det samme er det socialdemokratiske SPD, ligesom den store bilistorganisation ADAC taler imod en afgift for personvogne.

"Min indstilling til det tema har ikke ændret sig," sagde Angela Merkel lørdag i Wilhelmshaven. Hun henviste ifølge Auto Motor und Sport til, at bilisterne i forvejen må betale dyrt for brændstoffet.

ADAC: En asocial afgift

ADAC gentog også med det samme sin modstand mod en afgift.

"En personvogsnafgift er og bliver asocial. Det ændrer gentagne forslag om en afgift ikke på," lød det lørdag fra ADAC.

Seehofer: Afgiften kommer

Men for Horst Seehofer er det kun et spørgsmål om tid, hvornår Tyskland indfører en personvognsafgift for at få et bidrag til vedligeholdelsen af motorvejene i det store transitland.

"Det vil komme så sikker som "Amen" i kirken. Som tyskere må vi betale for at køre på veje i 17 europæiske lande. Derfor mener jeg, at vi også i Tyskland må begynde at tage betaling af dem, der bruger vores motorveje," lød det lørdag fra Horst Seehofer i Kempten.

Omvendt gav SPD's trafikpolitiske ordfører i Bundesdagen, Sören Bartol, udtryk for, at det ville være mere fornuftigt at hæve afgiften for lastbiler end at indføre en afgift på personbiler.

Minister: Efter valget

Den tyske trafikminister, Peter Ramsauer fra CSU, har også tidligere talt for en afgift for personvogne.

Men i november 2012 slog han fast, at der ikke ville ske noget før valget til den tyske Bundesdag. Valget findes sted i september.

Peter Ramsauer har tidligere givet udtryk for, at en kommende regering bliver tvunget til at gøre noget ved underfinansieringen på trafikområdet.

CDU er også indstillet på millilardinvesteringer i det tyske vejnet. Men uden at indføre en afgift for personbiler.

BRANCHENYT
Læs også