Boligmarked går fri af afdragshammer

De første afdragsfrie lån udløber i år, men trods prisfald bør det ikke tynge markedet.

Foto: Casper Dalhoff

Det bør ikke få mærkbare konsekvenser for udviklingen i boligpriserne, at de første afdragsfrie lån, der blev optaget i 2003, udløber i år.

Som udgangspunkt venter vi ikke, at det vil få mærkbare konsekvenser for boligprisudviklingen i løbet af 2013.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom Realkredit Danmark

Sådan lyder konklusionen fra Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i slipstrømmen på offentliggørelsen af nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at boligpriserne faldt over hele linjen i oktober sidste år.

Dermed kunne man frygte, at det ville blive svært for boligejere med afdragsfrie lån at forlænge deres afdragsfrihed, fordi boligen er faldet i værdi, og belåningsgraden bliver for høj. Men det mener man altså ikke hos Realkredit Danmark.

35 pct. over niveauet i 2003

"Som udgangspunkt venter vi ikke, at det vil få mærkbare konsekvenser for boligprisudviklingen i løbet af 2013. Det skal ses i lyset af en trods alt begrænset mængde af låntagere, der rammes af denne problematik i år, og endvidere har langt hovedparten af boligejere med ophør af afdragsfrihed i 2013 en tilstrækkelig lav belåningsgrad til i princippet at kunne forlænge deres afdragsfrihed via omlægning. Huspriserne på landsplan er således i dag hele 35 pct. over niveauet fra 2003," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge en redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er der i år 5.600 familier, hvis afdragsfrihed hører op. Det bliver straks mere omfattende året efter, når 30.600 familier står for tur. Tallene kan dog være større, da afdragsfrie lån med en kortere afdragsperiode end 10 år ikke er omfattet af redegørelsen.

Ifølge redegørelsen er boligejerne, der bliver ramt i år, generelt velpolstrede rent økonomisk med pæn tilknytning til arbejdsmarkedet (60 pct. i arbejde, 30 pct. på efterløn, kun 3 pct. er førtidspensionister eller arbejdsløse), formue samt høje indkomster.

Burde have plads i budgettet

Samtidig skulle boligejerne ved optagelsen af boliglånet godkendes til lån på mindre lukrative vilkår, end det er tilfældet i dag.

"Det er værd at bide mærke i, at låntagerne tilbage ved optagelsen af lånet blev kreditgodkendt på baggrund af et fastforrentet lån med afdrag og med en højere rente end i dag - og det betyder umiddelbart også, at hovedparten af låntagere med en for høj belåningsgrad til at forlænge afdragsfriheden burde have plads i budgettet til afdragsbetalinger," siger  Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også