JP-journalist orienterede DR om fiktive demonstranter

DR's journalist kendte til den iscenesatte demonstration, fortæller Thomas Svaneborg.

Thomas Svaneborg fortæller, at han tog dette billede, efter Adam Dyrvig Tatt (i midten) sagde, at han ikke måtte fotografere demonstranterne.  Foto: Thomas Svaneborg

DR's journalist fik besked fra to kolleger, om at demonstrationen foran retten i Hjørring var iscenesat og uetisk.

Både journalisten og DR har ellers forklaret, at journalisten ikke vidste, at demonstranterne faktisk var instrueret og hentet til retten af produktionsselskabet Larm Film, der var i gang med at producere en dokumentarfilm for DR.

Thomas Svaneborg, der er journalist på Jyllands-Posten og selv var til stede ved retssagen, fortæller, at han og Nordjyskes journalist, Lars Løcke, selv orienterede TV Avisens reporter, Anders Lindemann, om den falske demonstration uden for retsbygningen.

"Jeg kan kun gengive, at han i hvert fald fik en nøje og meget forarget melding om, at det, der foregik uden for retsbygningen, var uetisk," fortæller Thomas Svaneborg.

Kan tale sandt

Andre kilder som f.eks. Lars Løcke fra Nordjyske og tilrettelæggeren fra Larm Film på stedet, Adam Dyrvig Tatt, har også fortalt, at de talte med Anders Lindemann om den opstillede demonstration.

Dog mener Thomas Svaneborg ikke, at Anders Lindemann nødvendigvis taler usandt, når han siger, at det alligevel ikke gik op for ham.

"Retssagen var meget kompleks og svær at dække, og han har været nødt til at gå ind og ud hele tiden. Jeg kan godt forstå, hvis han har været meget stresset. Men jeg forstår ikke, hvordan man kan nå derfra og til at bruge billederne," siger Thomas Svaneborg.

Droppet dokumentar

Anders Lindemann har tidligere forklaret, at han aldrig helt indså, at Larm film selv havde hentet og instrueret demonstranterne.

"Det er vigtigt for mig at sige, at jeg sendte live i DR Update og Radioavisen omkring 15 gange den dag. Det kræver et rigtig stort fokus på, hvad der skal siges. Det var der, mit fokus var - ikke hvad en DR-kollegas tilgang til sagen er. Det har jeg tillid til, at de har styr på," sagde Anders Lindemann søndag til Jyllands-Posten.

DR beklagede hændelsen i fredags og har siden valgt ikke at sende den omstridte dokumentar.

"En dokumentar i almindeligt journalistsprog betyder, at man følger og registrerer virkeligheden. Man forsøger at afdække virkeligheden. Man forsøger ikke at konstruere den. Alene derfor kan der ikke være tale om en dokumentar," sagde Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i Danmarks Radio, ifølge Ritzau.

 

BRANCHENYT
Læs også