Sådan skulle demonstrationen bruges

Larm-direktør afviser, at det aflyste tv-program overhovedet var en dokumentar.

Programmet var slet ikke en dokumentar, mener direktøren for Larm Film.  Foto: Thomas Svaneborg

En del af konceptet.

Sådan beskriver Søren Steen Jespersen, direktør i Larm Film, den iscenesatte demonstration foran retten i Hjørring, der i sidste uge vakte skarp kritik af DR.

"Vores program sætter fingeren på de systemer i Danmark, som vi har glemt at sætte spørgsmålstegn ved, og vi hjælper de borgere, som er kommet i klemme ved at give dem luft for deres frustrationer," siger han.

Tilsvarende happening i Viborg

Ifølge Larm-direktøren var hensigten med programmet at følge demonstranterne i deres hjem, på turen til retten og under deres protest.

"Det er en grundpræmis, at seerne ved, hvad de ser. Vi fremlægger hele processen, fra værten møder borgerne, drikker kaffe med dem og interviewer dem om det, de har oplevet med EBH Bank, til vi helt lavpraktisk lejer en bus og tager afsted sammen. Det vil fremgå, at det er vores projekt, og at vi sætter det i gang," siger Søren Steen Jespersen.

Han henviser til en lignende happening i Viborg, hvor Larm Film i november lod de medvirkende i programmet konfrontere den gamle bestyrelsesformand for EBH Bank foran retten i Viborg.

"Han tog en dialog med dem, og det var faktisk en meget rørende scene," siger han.

Dokumentar eller ej

Siden en optagelse, som BT kom i besiddelse af, i sidste uge viste, hvordan Larm Film instruerede de medvirkende "demonstranter", har DR valgt ikke at sende det omstridte program.

"En dokumentar i almindeligt journalistsprog betyder, at man følger og registrerer virkeligheden. Man forsøger at afdække virkeligheden. Man forsøger ikke at konstruere den. Alene derfor kan der ikke være tale om en dokumentar," sagde Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR, ifølge Ritzau.

Men ifølge Søren Steen Jespersen fra Larm Film har programmet aldrig været ment som en dokumentar. 

"Jeg kalder vores program et fakta-format eller et tv-format. Når det er sagt, kan du alligevel ikke lave et tv-program eller et dokumentar-program uden at foretage en eller anden form for iscenesættelse," siger han.

BRANCHENYT
Læs også