Hold nu op med at sige: "Godt nytår"

Vi drukner i ligegyldige høflighedsfraser privat og på job, mener takt og tone-ekspert.

Vi krammer og hilser som aldrig før, men det er ikke udtryk for mere nærhed, mener takt og tone-ekspert, Inge Correll.

Hører du til dem, der er træt af at blive mødt med et "godt nytår" et stykke henne i januar, når du hilser på en kollega eller en bekendt?

Er svaret ja, kan du trøste dig med: Du er ikke alene.

Vi drukner i ligegyldige høflighedsfraser, kram og kindkys, mener takt og tone-eksperten, Inge Correll.

"Jeg har vedtaget med mig selv, at jul og nytår er slut den 6. januar på Helligtrekonger. Så er der ikke længere grund til at sige godt nytår, for vi er for længst inde i det," siger Inge Correll til epn.dk.

Inge Correll

Inge Correll er ekspert i takt og tone. Hun har skrevet to bøger om emnet.

Hun er oprindelig bankuddannet og har haft chefposter bl.a. ved SAS, Hotel d'Angleterre og Hotel Kong Frederik.

Hun har også ejet Havreholm Slot.

I 2000 fik Inge Correll tildelt den internationale pris "Leading Women Entrepreneur of the World" og i 2002 prisen som "Årets Erhvervskvinde."

I 2011 startede Inge Correll ny virksomhed, SetUp By Inge Correll.

Hun har dog noteret sig, at den regel ikke er kendt af alle. Under en vinterbadning kom det frem, at flere mente, at den 13. januar var skæringsdatoen. "Hvorfor, kunne de ikke forklare," siger Inge Correll.

Ren overflade

At ønske godt nytår på den måde er heller ikke udtryk for en speciel menneskelig bevågenhed eller opmærksomhed - nærmest tværtimod, mener hun.

"Det er ren overflade, og det er en tendens, der er blevet forstærket. Vi er blevet langt mere overfladiske i vores måde at kommunikere med hinanden på."

Selv kunne Inge Correll aldrig finde på at sige "hej".

"Vi er så udmærket dækket ind med farvel. Det betyder "far vel", og med det ønsker man automatisk modtageren en god dag."

Og netop udtrykket: "hav en god dag," kan være relevant at bruge.

"Men jeg kan ikke have, at folk siger, "kan du fortsat have en god dag. " De ved jo ikke, om min dag indtil videre har været god," som hun udtrykker det.

Inspiration fra udlandet

Inspirationen til udtryk som "hav en god dag" og "hej" kommer fra udlandet.

"Vi har bare overtaget udtrykket "have af nice day," men man kan da godt diskutere, hvor vellykket det er. Der ligger ikke noget særligt i det."

Inge Correll holder mange foredrag om takt og tone ikke mindst for unge mennesker. Ofte udmønter det sig i en dialog mellem hende og kursisterne.

"Det giver en spændende dialog bl.a., når vi taler om at sige hej. Det gør langt de fleste, men det er også et udtryk for overflade. For man bruger jo ikke det udtryk, hvis man ønsker sin partner eller ægtefælle godnat. Så siger man ikke "hej", men "god nat", og dermed markerer man mere inderlighed," siger Inge Correll.

Besynderligt fænomen

Personligt bryder hun sig ikke om den overfladiske inderlighed, som vi signalerer.

"Jeg krammer eller kindkysser ikke hvem som helst. Krammeriet er et højst besynderligt fænomen, og det er simpelthen blevet for voldsomt efter min smag," siger Inge Correll.

Netop krammeriet og kindkyssene kan have alvorlige konsekvenser ikke mindst i større internationale selskaber. Da angsten for den nye influenza, H1N1, nåede sit højdepunkt i 2009 forbød flere internationale virksomheder sine ansatte at kramme. Et af selskaberne var Tandberg, der frygtede smitte blandt selskabets 1.200 ansatte i 90 lande.

Så langt gik det danske forsikringsselskab Topdanmark ikke. Men samtlige medarbejdere fik ved samme lejlighed hver en flaske med 150 ml desinfektionsmiddel til forebyggelse af smitte.

Tilbage er der vel kun at ønske: Kan I have fortsat god læselyst...

Hvad synes du?

Hvad synes du: Har krammeriet og hilsnerne taget overhånd?

BRANCHENYT
Læs også