Obligationer: Mindre rentefald på forsigtig dag

Udsvingene på det danske obligationsmarked var uhyre begrænsede i mandagens handel, hvor renten på den 10-årige, danske statsobligation maksimalt fik svinget sig op på en bevægelse på 3 basispoint.

Foto: Thomas Borberg

Samlet lukkede den toneangivende rente 2 basispoint lavere i 1,57 pct., efter at den amerikanske budgetaftale formåede at løfte renterne pænt i sidste uge. Helt tilsvarende var bevægelsen i den tyske ækvivalent, der lukkede med et rentefald på 2 basispoint i 1,52 pct.

Fraværet af væsentlige nøgletal var med til at gøre mandagen ganske stilfærdig. Eneste betydningsfulde nøgletal mandag var fra eurozonen, hvor der blev serveret en statistik for producentpriserne for november, og også her var der dødvande. Priserne faldt således helt som ventet med 0,2 pct. efter en stigning på 0,1 pct. i oktober.

Fra USA var der ingen nøgletal på programmet, men den politiske uro lurer dog fortsat. Inden for to måneder skal Kongressen tage reel stilling til den finanspolitiske afgrund. Afgrunden, en pakke med skattestigninger og finanspolitiske lempelser, blev kun delvist løst ved forhandlingerne op til nytår og en endelig aftale, der også skal indeholde en hævelse af gældsloftet, blev udskudt i to måneder, hvorfor vanskelighederne fortsat lurer lige om hjørnet. Det afskrækker en smule og får investorerne til at trække fingrene til sig.

Weekenden over har flere republikanere raslet med sablerne og truet med, at de er klar til at lade den offentlige sektor lukke ned, hvis der ikke kommer en aftale, der passer dem, ligesom det senest skete midt i 1990'erne under Bill Clinton.

Resten af ugen kommer der lidt mere kød på nøgletalskalenderen i form af forbrugertillidstal, detailsalgstal og rentemelding fra eurozonen samt importpriser og handelsbalancetal fra USA. Dertil kommer rentemeldingen fra Den Europæiske Centralbank torsdag, hvor langt størstedelen af økonomerne indtil nu venter en fastholdelse af refirenten på 0,75 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

BRANCHENYT
Læs også