Aktier: Tunge aktier sikrede fjerde plus på stribe

Det danske C20-indeks oplever stadig medgang efter den amerikanske nytårsgave i form af en midlertidig budgetaftale, og mandag steg eliteindekset herhjemme således for fjerde handelsdag i træk ud af fire mulige i 2013.

Dealerafdelingen i Danske Bank. Foto: Torben Stroyer

C20-indekset blev løftet med 0,15 pct. til 513,85 - og det endda på trods af, at blyklodsen Novo Nordisk trak indekset nedad med et fald på 0,5 pct.

Samtidig var der nemlig en række andre tunge aktier som eksempelvis Danske Bank og Mærsk-aktierne, der med stigninger for dagen hjalp til med at sørge for en samlet opadgående retning.

Generelt var banksektoren i stærk medvind, og udover Danske Bank var der også stigninger til Jyske Bank og Nordea, efter at verdens centralbankchefer har givet et skub i den rigtige retning med en aftale om at lempe og udskyde kravene til bankernes likviditetsberedskab - krav, der indgår i det kommende Basel III-regelsæt.

Regelsættet skulle oprindeligt indføres med virkning fra den 1. januar 2015, men det besluttede verdens centralbankchefer i weekenden at udskyde, så bankerne kun skal leve op til 60 pct. likviditetsdækning i 2015, hvorefter regelsættet vil blive fuldt indfaset over fire år frem mod 2019.

Det gav grønne bankaktier over hele Europa, og herhjemme betød det løft til Danske Bank på 2,1 pct. til 107,70 kr. og et plus på 2,2 pct. til 169,20 kr. til Jyske Bank, mens Nordea steg med 0,5 pct. til 56,50 kr.

- Det er Danske Bank og bankkollegaerne, der trækker op. Banksektoren stiger mest af alle og er med til at hive det samlede indeks op, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Helt i toppen sluttede vindmølleproducenten Vestas dog igen. Vestas har været en af investorernes klare favoritter i begyndelsen af det nye år, efter at aktien var en af de absolut dårligst præsterende i 2012.

Samtidig hentede selskabet en forlængelse af en stor serviceaftale i USA på tre år omfattende 121 styk V82-1,65 MW-møller. Men det var dog ikke det, der gav det store udsving, vurderer Jesper Bamberger.

- Det bør ikke være serviceaftalen. Hvis man omregner til normale termer, svarer det her til en mølleordre på omkring 40 MW, og det plejer ikke normalt at påvirke aktiekursen nævneværdigt. Man ser ofte sådan nogle bevægelser i begyndelsen af et nyt år. Vestas har gjort det skidt i de foregående år, og lige nu er der pludselig nogle positive indikationer, der gør det let at pege på Vestas som en aktie, hvor der er mulig gevinst at hente, siger han til Ritzau Finans.

Vestas steg med 6,8 pct. til 36,70 kr.

Mærsk-aktierne endte i positivt terræn efter en dag med pæne stigninger til rederierne i Asien og en historie i Dagbladet Børsen om, at en en ratestigning på kølecontainere kan bidrage positivt til resultatet i 2013.

Maersk Line varslede en ratestigning på 1500 dollar per container fra den 1. januar. Rederiet sidder på omkring 25 pct. af markedet for denne type containere, og reefer-segmentet udgør ifølge Børsen cirka 20 pct. af omsætningen i Maersk Line.

- Hvis de bare får 30 pct. succes med rateforhøjelsen, så svarer det til, at de tjener det samme, som hele Maersk Line tjente sidste år - bare på den her del af forretningen - oven i det, de måtte have tjent i forvejen, udtalte Finn Bjarke Petersen, shippinganalytiker hos Nordea, til dagbladet Børsen.

B-aktien steg med 0,6 pct. til 44.960 kr., mens A-aktien løftedes med 0,5 pct. til 42.440 kr.

Høreapparatproducenten William Demant var hele dagen at finde i den mere tunge ende af C20-indekset. Investorerne er defensive i forhold til aktien, indtil selskabet får lanceret sin nye familie af høreapparater i højprissegmentet i løbet af januar.

- Aktien er handlet sidelæns med små udsving i de første dage af året. Det er fordi, vi går og venter på den her produktlancering. William Demant har ikke haft en nylancering i denne cyklus ligesom konkurrenterne, og det er essentielt med nye produkter, siger Jesper Bamberger.

William Demant-aktien faldt med 0,7 pct. til 490 kr. - og kun ingrediensproducenten Chr. Hansen faldt mere med et dyk på 0,9 pct. til 182,90 kr.

Blandt sidepapirerne var flyselskabet SAS en af de helt store vindere med en stigning på 6,1 pct. til 7,80 kr. SAS er ligeledes kommet godt ind i det nye år med fire dages stigninger i rap, efter at de omfattende overenskomstforhandlinger i slutningen af 2012 sikrede nyt liv til det pressede flyselskab - i hvert fald frem til 2015.

BRANCHENYT
Læs også