Købestop er det nye sort

Det er blevet trendy at stille sig tilfreds med det, man har.

Foto: Colourbox

Ingen nye puder, pynt eller nips må købes. Kun det gamle køkkenudstyr duer, og den telefon og computer, man allerede har, skal beholdes.

Og så er det forbudt at købe tøj, sko og accessories.

Sådan kan opskriften lyde på et af de købestop, der for tiden spreder sig over sociale medier som Facebook og blogs. Det er især kvinder, der - for sig selv eller i grupper - beslutter at gå helt modsat forbrugsfesten.

»Det er virkelig en trend i Norge, og til dels også i Sverige, hvor mange er begyndt at tænke over deres forbrug og overforbrug. Mange af dem beskriver, at de har prøvet at åbne deres klædeskab for at konstatere, at der ikke mangler noget. Et købestop tvinger folk til at bruge det, de har, og tænke kreativt og i nye baner, hvis de får lyst til noget nyt,« siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, der er kendt fra programmerne 'Teenageboss' på DR 1, til metroXpress.

Noget at spare

Hun har set på Danmarks Statistiks tal over danskernes forbrug og regnet på, hvor meget en enlig med børn eller udeboende studerende med SU og fritidsjob kan spare ved at skære ting væk, som ikke er nødvendige.

Resultatet af regnestykket lyder på cirka 25 procent af det samlede forbrug.

»Udgifter til mad og hygiejne - og selvfølgelig husleje, forsikringer, internet og andre faste udgifter - har jeg ikke pillet ved. Til gengæld er tøj, ny elektronik, lotto-kuponer, rejser, restaurantbesøg og en række andre ting pillet ud af budgettet, og det giver en besparelse på hver fjerde krone af forbruget,« siger Ann Lehmann Erichsen til metroXpress.

BRANCHENYT
Læs også