Søndagen vokser i stormagasinerne

Med overraskende fart er søndag på vej til at blive en af stormagasinernes helt store dage.

Stormagasinerne har stor betydning for de omkringliggende butikker, fortæller Jan Michael Hansen, citydirektør i Københavns City Center.  Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der bliver satset stort på søndagene i stormagasinerne Salling og Magasin, som i 2013 vil holde åbent hver søndag.

Indtil nu har satsningen givet afkast, og søndagen vokser med potentiale til at følge efter fredag og lørdag, som ugens store salgsdage.

"Ret hurtigt er søndagen på vej til at blive en af de vigtigste dage i ugen. Vi havde forventet, at det ville ske, men vi vidste ikke, at det ville ske så hurtigt," siger Jan Helleskov, kommunikationschef i Magasin, der siden 1. oktober har holdt åbent stort set alle søndage.

Fakta
  • Magasins forretninger findes i Odense, Aarhus, Lyngby, Rødovre, på Kgs. Nytorv og i indkøbscentret Field's.
  • Salling har to stormagasiner i hhv. Aarhus og Aalborg.

Kunder på søndagsudflugt

Også stormagasinet Salling har i 2013 valgt at give søndagen en fast åbningstid.

"Vi har haft to søndagsåbninger i januar, og de er begge gået rigtig godt. Faktisk over al forventning," siger salgs- og marketingchef Lars Højgaard og forklarer, at stormagasinerne modsat dagligvarebranchen ikke ser, at det øgede søndagssalg har nogen indflydelse på salget i de efterfølgende dage.

Han og Jan Helleskov peger begge på, at en del af succesen kan skyldes flere kunder fra de omkringliggende byer.

"Vi har en fornemmelse af, at folk i højere grad vælger at tage på søndagsudflugt, hvis de har lidt længere til Aarhus, Odense eller København," siger Jan Helleskov.

Bymidter følger efter

Mens stormagasiner og dagligvarekæder var hurtige til at omfavne søndagen, har de mindre specialforretninger i bymidterne generelt forholdt sig afventende, siden lukkeloven blev liberaliseret i oktober.

Men stormagasinernes søndagssucces er med til at ændre holdningen i byer som Aarhus og København.

"Flere og flere butikker udviser interesse for at være med på flere søndage. Aarhus har muligheden for at gøre søndagene til noget helt unikt, fordi de omkringliggende byer ikke har de her stormagasiner til at markedsføre søndagen og trække mennesker til," siger Claus Bech, direktør for Aarhus City.

Trækplastre sætter trenden

I København har cityforeningen for Indre By siden slutningen af oktober anbefalet sine medlemmer at holde åbent hver søndag.

Citydirektør i Københavns City Center, Jan Michael Hansen, fortæller, at man endnu ikke har undersøgt, hvor mange der følger anbefalingen, men han er ikke i tvivl om stormagasinernes betydning.

"Det har en kæmpe stor betydning, at stormagasinerne holder åbent. Det har altid været sådan, at butikkerne i nærheden af et stormagasin typisk vil kigge på, hvad stormagasinet gør og meget ofte følge det," siger han.

BRANCHENYT
Læs også