Undgå lumske bagdøre på computeren

I sidste klumme kiggede vi på spyware og adware og gav i denne sammenhæng nogle gode råd om, hvordan disse uønskede komponenter kan udgås. I denne uge kigger vi nærmere på de mere skadelige former for ondsindet kode herunder bagdøre, bedre kendt som trojanske heste.

Bagdøre, eller trojanske heste, har en lang historie bag sig og har eksisteret på internettet i mere end 10 år. De første bagdøre blev introduceret på Unix systemer, men er i dag mest udbredt i forhold til Microsoft Windows styresystemer. Nogle af de første bagdøre, som blev introduceret til Microsoft Windows var bl.a. BackOrifice og NetBus.

I den senere tid er flere og flere bagdøre blevet introduceret, som en del af vidt spredte e-mail baserede orme. Det gøres med det formål at systemer, som er blevet inficeret af en e-mail orm, kan misbruges til andre formål af de personer, som har skrevet ormen. Bagdøre/trojanske heste er yderst skadelige for alle bruger og de mere avancerede former for bagdøre/trojanske heste, kan faktisk give andre personer mulighed for at aflure home banking og forbindelser fra hjemmearbejdspladser til virksomhedens netværk. Inden vi går for langt ned i den problemstilling bør vi starte med at kigge på hvad præcis en bagdør er...

Læs også