Nordeas eksfinansdirektør: Jeg blev fyret

Dårlig kemi mellem Nordeas topchef Christian Clausen og bankens svenske eksfinansdirektør Fredrik Rystedt førte til fyring, siger svenskeren selv.

Fredrik Rystedt, hvad er din version af historien om Nordeas rokade på finansdirektørposten?

Jeg synes ikke, at der er særligt meget at sige. Jeg har haft to fantastiske år i Nordea. Jeg ville virkelig have nydt at blive.

Jeg blev ked af at høre, at jeg var nødt til at forlade Nordea. Men jeg forstår selvfølgelig Christians ret til at lede og vælge sin egen mand på posten. Der er ikke nogen konflikt eller individuelle problemer. Der er blevet spekuleret i, at jeg har modsat mig organisatoriske forandringer, men helt ærligt – jeg har ikke engang været opmærksom på nogen organisatoriske forandringer. Det er svært at modsætte sig noget, man ikke engang er opmærksom på. Ærligt talt har jeg klarhed over situationen.

Hvem tog beslutningen om, at du måtte stoppe i Nordea?

Christian. Fuldstændig. Det var ikke min. Jeg blev bare informeret under et kort møde.

Hvordan var mødet?

Det var meget roligt og afslappet som alle møder, vi har haft. Vi har haft et godt samarbejde, Christian og jeg, de seneste år. Så jeg blev meget overrasket. Det var et meget kort møde. Han informerede mig bare om, at det var hans beslutning.

Vi begge er professionelle, og jeg har intet andet at gøre end at acceptere hans beslutning. Sådan er det.

Overtager danskerne Nordea fuldstændig?

Jeg synes, det ville være ærgerligt at sætte det op som en kamp mellem lande. Det tror jeg ikke, der er tale om. Det er et meget mere personligt problem, vi har tale om her. Det er et spørgsmål om dårlig kemi.

Christian har valgt en person, som han har arbejdet sammen med i mange år, som han stoler meget på. Jeg synes ikke, at det giver mening at diskutere svenskere, finlændere eller danskere. Jeg har mange danske venner, lad os sige det på den måde. De seneste år har jeg arbejdet tæt sammen med danskere. Det har intet at gøre med nationalitet.

Hvad betyder dårlig kemi?

Christian har nu valgt at arbejde med en anden person end jeg. Og selvfølgelig føler han, at den nye person er et bedre valg for ham. Måske har det også noget med kompetencer at gøre. Jeg er ikke blevet fortalt nøjagtig, hvorfor Christian har valgt en anden person. Han vil i hvert fald have en anden CFO. Måske af kompetenceårsager, måske for samspillets skyld, whatever! 

Jeg respekterer fuldstændig hans forbeholdte ret til at gøre, hvad han har valgt at gøre. Jeg kan kun sige, at jeg ikke er voldsomt glad for den beslutning. Men jeg er nødt til at se beslutningen i øjnene. Christian tog en beslutning, og vi er begge professionelle. Der er intet yderligere drama i det. Punktum.

Vil Torsten lave et bedre stykke arbejde end dig?

Det kan jeg selvfølgelig ikke kommentere på. Det ville være meget uheldigt, hvis jeg havde en holdning til det spørgsmål. Og selvom jeg havde en holdning, ville jeg højst sandsynligt tage fejl. Det ville være umuligt for mig at være subjektiv.

Hvad skal du nu?

Jeg må indrømme, at jeg aner det ikke. Lige nu skal jeg spille tennis. De eneste planer jeg har nu er, at jeg skal spille tennis de næste 45 minutter. Ud over det ved jeg det simpelthen ikke.

Hvordan er det?

Jeg har ingen erfaring med denne slags hændelser. Med undtagelse af ferier har jeg ikke været væk fra arbejde en eneste dag i hele min karriere. Det er en fuldstændig ny oplevelse for mig, og jeg ved ikke, om jeg kan lide det eller ej endnu.

Hvad er grunden til, at de valgte ikke at have dig ansat længere?

Det er meget simpelt. Christian foretrækker Torsten at arbejde med. Det har han fortalt mig.

Hvis der er en anden årsag, er det bedre at sige det nu – for vil det ikke se underligt, hvis der efter nogle dage kommer en anden historie frem?

For det første har jeg stræbt efter integritet og transparens i hele min karriere. Hele mit rygte er bygget på min evne til at portrættere virksomheden på en retfærdig og sand måde. Så at gemme noget væk ville selvfølgelig være ødelæggende for mig. Forestil dig, at der i realiteten var sket en stor hændelse, som gjorde, at jeg bliver opsagt, men som jeg ikke løfter sløret for i vores samtale – det ville være ganske ødelæggende for mig på lang sigt.

Hvad vil du kalde det, Christian Clausen har gjort?

Jeg blev fyret. En fyring er det eneste rigtige ord. Absolut.

Hvad betyder absolut i den sammenhæng?

Der er ingen andre ord. Jeg blev fyret.

Der er altid en grund til at fyre en person – giv mig en bedre grund…

Man kan have alle mulige holdninger til alle mulige problemer. Men det er ikke min ret at have dem. Jeg er blevet fortalt, at jeg skal fyres, og at Christian hellere vil arbejde med Torsten. Sådan er det. Ja, selvfølgelig er der alle mulige grunde, og analytikere spekulerer. Men der er ikke, så vidt jeg ved, nogle specifikke hændelser til grund for fyringen.

Hvordan foregik fyringen?

Jeg var til møde i Stockholm i mandags. Intet skete. Det har været et par behagelige dage. Jeg har hørt fra to millioner mennesker. Det tager lang tid at blive fyret, hvis du forstår. Der er mange telefonopkald og sms’er. Og nu har jeg den luksus, at jeg kan spille tennis med en ven.

Hvor meget får du for at blive fyret?

Det kan jeg ikke komme nærmere ind på af hensyn til firmaet. Det står i årsrapporten, og jeg kan forsikre dig om, at dét ikke var drama-delen.

Men har du fået en masse penge ud af det, så du ikke behøver at finde dig et nyt job i morgen?

Jeg vil meget gerne finde mig et nyt arbejde. Men ikke i morgen, det er ikke realistisk. Jeg har arbejdet hele mit liv. Og det vil jeg virkelig fortsætte med. Men det er ikke et stort problem. Christian har været en god mand at arbejde med. Jeg er ked af det, men jeg kan kun ønske Christian og Torsten held og lykke med samarbejdet.

På den ene side får du masser af penge ud af at blive fyret og på den anden side siger du mange positive ting om ham, der fyrede dig. Er der en sammenhæng mellem de to sider?

Nej. Det har intet at gøre med det. Jeg siger, at jeg er meget ked af situationen. Det er sandheden. Jeg er meget ked af det. Men på den anden side er jeg nødt til at acceptere, at enhver chef har sin forbeholdte ret til at gøre, hvad Christian har gjort. Selvfølgelig kan jeg rende rundt og skrige op om, at folk har gjort ting, jeg ikke ville have dem til at gøre. Selvfølgelig. Det ville såre banken. Og jeg vil være meget loyal over for banken. Først og fremmest over for mine ekstremt gode kolleger.

På den måde du siger dette på, kunne det lyde som om, at der er noget under overfladen – hvad er der?

Dette vil forsvinde om nogle dage. Spekulationerne vil forsvinde. Der vil komme masser af svar fra analytikere og så videre. Det er meget ulykkeligt for mig, men det et simpelthen Christians valg at fyre mig. Han har svaret. Og hans officielle svar er, at Torsten er et rigtigere valg til at bringe Nordea til den nye normal.

BRANCHENYT
Læs også