Nye børstæsk til Northern Rock

STORBRITANNIEN Fortsætter udviklingen, vil aktierne i den kriseramte britiske bank Northern Rock inden længe være værdiløse.

Kursen på den kriseramte britiske bank Northern Rock Plc blev i går banket så langt ned, at det en overgang ville kræve fem aktier at købe bare én pint på en pub.

Sølle 60 pence pr. aktie nåede kursen ned i, hvilket var et fald på 42 pct. i forhold til slutkursen mandag. Dermed satte investorerne en markedsværdi på banken på blot 250 mio. pund eller blot 1 pct. af bankens gæld til Bank of England.

Den primære årsag til kursfaldet var, at den amerikanske kapitalfond Cerberus Capital Management har trukket sig som interesseret køber.

Cerberus er kommet under pres på grund af det seneste års spektakulære handler, heriblandt købet af 80,1 pct. af den amerikanske bilproducent Chrysler Group samt 51 pct. af aktierne i GMAC - finansieringsselskabet i den amerikanske bilproducent General Motors Corporation.

Aftale fusede ud
Tillige er Cerberus netop blevet slæbt i retten af den amerikanske maskinudlejningskoncern United Rentals Incorporated. Cerberus aftalte tidligere på året at købe United Rentals for fire mia. dollars, men trak sig ud af aftalen, da det viste sig problematisk at skaffe finansiering på rentable vilkår.

Angiveligt har Cerberus satset på at kunne skabe synergi mellem Northern Rock og GMAC, men sidstnævnte har lidt anselige tab i kølvandet på nedturen på det amerikanske boligmarked, og i lyset heraf vil Cerberus næppe være i stand til at stille med den kapital, der er nødvendig for at kunne køre Northern Rock videre.

Analytikere har længe ment, at aktionærerne i Northern Rock ikke skal regne med at få noget for deres aktier, da en køber bl.a. skal overtage bankens gæld til Bank of England, der foreløbig er oppe på 25 mia. pund, og som der skal betales både rente og strafrente af.

I en børsmeddelelse mandag lod bestyrelsen for Northern Rock forstå, at den pris, som de potentielle købere synes villige til at betale for banken, ligger »mærkbart lavere« end børskursen.

Ubegrænset garanti
Milliardgælden er garanteret af den britiske stat, der tillige har givet en ubegrænset garanti for samtlige indlån i Northern Rock. Størrelsen kendes ikke, men det vurderes, at banken har indlån i størrelsesordenen 20 mia. pund. Det samlede engagement for den britiske stat er dermed tæt på 500 mia. kr.

I går understregede finansminister Alistair Darling, at han vil bruge sin vetoret over for ethvert købstilbud på Northern Rock, der ikke i tilstrækkelig grad tilgodeser statens interesser.

I finansverdenen i London forlyder det, at der er afgivet en halv snes købstilbud på Northern Rock. Ingen af dem er indtil videre bindende, og flere betegnes som »provokerende lave.« De potentielle købere ved, at Northern Rock næppe vil være i stand til at overleve for egen kraft, hvorfor de i en forhandlingssituation betragter aktierne for værdiløse.

For den britiske regering er det afgørende at komme ud af Northern Rock med ingen eller så beskedne tab som muligt.

Omvendt står regeringen med det problem, at hvis milliardlånet til Northern Rock og den ubegrænsede statsgaranti for alle indlån i banken skal fortsætte under en ny ejer, vil arrangementet skulle godkendes af EU-Kommissionen, da det har karakter af konkurrenceforvridende statsstøtte.

Dette dilemma er en vigtig brik i det pokerspil, som de potentielle købere er i gang med.

BRANCHENYT
Læs også