Nu skal Better Place stå på egne ben

Dong Energy afviser at investere flere penge i elbilselskabet Better Place.

Renault Fluence blev i 2012 den mest solgte elbil til private bilkøbere. Foto: Peter Mydske

Elbilselskabet Better Place tror stadig på, at der findes et dansk marked for elbiler, selv om en af ejerne, Dong Energy, nu har besluttet, at man ikke vil investerere flere penge i Better Place.

Dong Energy har investeret 200 mio. kr., men elbilselskabet har endnu ikke formået at overbevise de danske bilkøbere om elbilernes fortræffeligheder.

"Vi har ikke aktuelle planer om at trække os ud af Better Place, men vi har heller ikke planer om at investere mere i selskabet," siger Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, til Børsen.

Udenlandske investorer

Den beslutning lå allerede i luften i efteråret.

Beslutningen kommer derfor ikke bag på Better Place.

"Dong Energy har 17 pct. af aktierne, så vi får i forvejen de fleste penge fra udenlandske investorer," fortæller Mikkel Linnet, der er pressechef hos Better Place.

Infrastrukturen er på plads

Han erkender, at de danske bilkøbere ikke ligefrem har stået i kø for at få en elbil.

"Men vi tror på, at det kommer. Nu har vi fået vores batteriskiftestationer på plads. Den sidste ved Herning åbnede kort før jul. Nu har vi 18 skiftestationer og derudover 300 ladestandere med hver to stik fordelt over hele landet. Det betyder, at man virkelig kan komme Danmark rundt i en elbil," fortæller Mikkel Linnet.

"Derfor forventer vi også, at vi vil se et stigende salg af Renault Fluence. Men vi vil være elbilleverandør til alle, og vi ser frem til nye og spændende elbiler fra bl.a. Tesla og Volkswagen," tilføjer Mikkel Linnet.

Ingen tal på forventningerne

Better Place rundede 500 kunder i fjor, men pressechefen ønsker ikke at sætte tal på forventningerne til 2013.

"Vi opgiver ikke mål, men vi er fortrøstningsfulde," lyder det fra Mikkel Linnet.

Salg på godt 500 elbiler

I 2012  købte 113 private bilkøbere en elbil, mens det samlede salg af elbiler var på 527 biler.

Den mest solgte bil til de private var Renault Fluence, som blev solgt i 86 eksemplaerer. Bilen koster fra 206.900 kr. og køberne tegner så et el- og kilomterabonnement hos Better Place.

Abonnementerne koster 1.500-3.000 kr. om måneden. Etableringsudgiften på 9.995 kr. dækker bl.a. en oplader på hjemadressen.

Hertil kommer så muligheden for at få skiftet batteri på en af Better Places 18 batteriskiftestationer. Etableringen af skiftestationer blev imidlertid forsinket, så Better Place tilbød kunderne en rabat, indtil skiftestationerne var klar.

BRANCHENYT
Læs også