Større gevinst ved ny pension

Gevinsten ved at omlægge kapitalpensionen er større end ventet.

Gevinsten ved at skifte sin kapitalpension ud med en aldersopsparing er større end ventet, viser simpelt regnestykke. Arkivfoto: Lærke Posselt

De fleste ved efterhånden, at man får en skattegevinst på 2,7 pct. ved at udskifte sin kapitalpension med en aldersopsparing i løbet af 2013. Men gevinsten er faktisk større, viser beregninger fra den uafhængige rådgivningsvirksomhed Willis.

"Vores beregninger viser, at man får en gevinst på 4,5 pct., og det kan undre, at det tal ikke er kommet i spil endnu. For det er den reelle gevinst - ikke de 2,7 pct.," siger afdelingsleder og partner i Willis, Hans Henrik Bloksgaard.

Klar anbefaling

Regnestykket ser sådan ud. Udgangspunktet er en kapitalpension på 100.000 kr. Hvis man beholder den, får man den udbetalt efter at have betalt 40 pct. i skat. Tilbage er 60.000 kr.

Større gevinst
Det er en misforståelse, at man kun tjener 2,7 pct. ved at omlægge sin kapitalpension til en aldersopsparing. Gevinsten er reelt 4,5 pct.

Hvis man laver den om til en alderspension, slipper man med at betale 37,3 pct. i skat. Tilbage er der 62.700 kr.

Forskellen på de 2.700 kr. giver en gevinst på 4,5 pct. i forhold til de 60.000 kr., man ellers ville få. Hos Willis anbefaler man da også pensionskunderne at få kapitalpensionen lavet om til en aldersopsparing.

Aldersopsparingen er relevant ikke mindst for folk, der ikke betaler topskat. Og så er der den fordel, at der ikke modregnes i offentlige ydelser med en sådan opsparing.

Giver frihed

Steffen Hilborg, der er er produktchef og partner hos Willis mener, at alle bør overveje at have et vist beløb stående på en aldersopsparing.

"Det giver en vis fleksibilitet den dag, man skal på pension. En fleksibilitet man kan benytte til engangsbehov som ny bil, rejser, runde fødselsdage eller bare lidt mere sjov i den tredje alder, som det offentlige ikke bestemmer forløbet og skatten på," siger Steffen Hilborg.

For mange vil det være svært at se forskellen på at spare op i en aldersopsparing eller i frie midler. Fordelen ved en aldersopsparing er, at afkastet beskattes lempeligere med den såkaldte PAL-skat, der er 15,3 pct. i år og næste år.

BRANCHENYT
Læs også